Wat

In de Brusselse Koninginnegalerij, op één hoog, boven de apotheker, is sinds kort het Institut de la Reine ondergebracht, waar u het volledige gamma van balneotherapie kan volgen, de hele reutemeteut van de schoonheid, van bubbelbad over algenpakkingen tot het kleuren van je wimpers. Het kuurcentrum in het hart van de Europese hoofdstad wil de zee naar de stad brengen – niet het zeewater, want thalassotherapie kan alleen aan zee – maar met producten waarin alle spullen die je in zeewater vindt, zoals algen, plankton, zeeslib, zouten en oplossingen waarin voor 95 procent algen zitten. Wat erop neerkomt dat, als je daar in een hydromassagebad zit, het water hetzelfde zoutgehalte heeft als dat van de zee, met een vergelijkbare dichtheid en zuurtegraad. Wetenschappers zijn er nog niet in geslaagd de weldoende werking te ontrafelen, maar allemaal erkennen ze de heilzame invloed van zeewater op het menselijk lichaam.

“De behandelingen in het Institut de la Reine zijn geïnspireerd op de meest bekende balneotherapiecentra ter wereld en ze verlopen in dezelfde omstandigheden als bij een kuur aan de zee. Zonder dat u de stad uit moet”, prijst Marie, medewerkster aan het Institut de la Reine, telefonisch haar zaak aan.

De drie pijlers van het Institut de la Reine zijn het bubbelbad, de massagedouche en de omwikkeling met algen. Daarnaast, als aanvulling, is er Seaderm, een gamma producten op basis van de actieve stoffen uit de zee. Allemaal op muziek gezet door apotheker André Masy die, na zijn studie voor apotheker, in Parijs dermato-cosmetica studeerde bij professor cos-metologie Marie-Christine Poelman. “Het was altijd mijn droom om cosmeticaproducten te lanceren en toch raakte ik niet verder dan de apotheek”, zegt Masy, die op een mooie dag zag dat het pand met apotheek in de Galerie de la Reine te koop stond. “Toen besliste ik : nu gaan we het in één keer doen : balneo bij de apotheek, gekoppeld aan verzorgingen op basis van zee-extracten. Intussen kende ik Daniël Masson uit Frankrijk, een oudere gedreven man die een gamma producten ontwikkelde, maar een beetje ouderwets. Goede producten, maar met bewaarmiddelen die niet hypoallergeen waren en met parfums die aangepast moesten worden. Bepaalde componenten van kleurstoffen moesten eruit, maar met mijn kennis heb ik die toen helemaal aangepast aan gelaats-, body- en badproducten. Allemaal op basis van algen. We hebben het zo puur mogelijk gehouden en zo aangenaam mogelijk in het gebruik. De bedoeling is nu, het concept bij de Belgische apothekers te verkopen. Onder de vorm van ‘kits’ voor als je thalasso thuis wil doen. En daarvoor zijn de belangrijkste benodigdheden : een goede gommage, een masker en crèmes om te verzorgen. Die crèmes worden in de loop van de week afgewisseld met een gewone dagcrème.”

Onze bevindingen

Jammer genoeg was er die dag iets mis met de kracht van de elektriciteitsvoorziening in de Koninginnegalerij, zodat ik niet de Inoï Bath en de Water Falls Massage kon uittesten, maar in de plaats daarvoor kwamen in eerste instantie de krachtige, kleine handjes van Pili (Pilar) die mij een indrukwekkende lichaamsmassage gaf. Hoe uit zo’n iel vrouwtje zoveel kracht kan komen… Iedere centimeter van mijn body heeft ze gekneed, gerold, gemasseerd, geklopt en gewreven, vooral op de plaatsen waar het wel een maatje minder mocht, zonder dat het ook maar één moment pijn gedaan heeft. Bedoeling was : “Heel diep te gaan, want met over de huid te aaien, krijg je geen resultaat.” Daarna kreeg ik nog een uitgebreide gezichtsverzorging, van de zachte peeling over de vapozone, naar een crème tegen littekens en voor een gevoelige huid, een massage met crème modellage, een zuiverend masker tot een sérum réparateur apaisant, waarna ik mij onverschrokken maar ontspannen in de files op weg naar huis gooide.

Prijs

Basisverzorging voor het gelaat met de producten van Sea-derm : 34 euro, gelaatsverzorging met alles erop en eraan : 67 euro ; wimpers kleuren : 10 euro ; complete massage (1 uur) : 41 euro ; Inoï Bath : 24 euro ; Water Falls Massage: 13 euro ; avondmake-up : 17 euro.

Waar

Institut de la Reine, Koninginnegalerij 21, 1000 Brussel, 02 513 75 15. De producten van Seaderm zijn te koop in de apotheek.

GERMAINE THYS / FOTO’S LIES WILLAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content