Het Andalusisch paard is en blijft het uithangbord van de Zuid-Spaanse stad Jerez de la Frontera. Samen met de wereldvermaarde Andalusische Rijschool, natuurlijk.

Wie de paden betreedt van de Real Escuela Andaluza Del Arte Ecuestre in Jerez is het er roerend over eens: dit is een geschenk uit de hemel voor ieder die begaan is met de wereld der paarden. Deze befaamde Koninklijke Andalusische Rijschool, de belangrijkste op Spaanse bodem, zag in 1973 het levenslicht en kreeg in 1987 een opknapbeurt. Door de jaren heen zorgden een zeer strenge opleiding en selectie ervoor dat enkel de beste ruiters, de meest talentvolle paarden en het bekwaamste personeel toegang kregen tot de school. Momenteel werken hier veertien professionele ruiters en zeventien leerlingen. Honderd paarden, waarvan tachtig bestemd voor de klassieke dressuur, krijgen dagelijks een gymnastische training op het domein van de haute école. De ranch is indrukwekkend. Een stijlvolle tack room of tuigkamer, waar zadels, teugels en harnassen decoratief te pronk staan; een workshop voor ontwerpers van traditionele zadels en dito accessoires; het prachtige 19de-eeuwse paleisvertrek El Recreo de las Cadenas Mansion. Zonder nog te spreken van de uitermate verzorgde paardenstallen. En een veterinaire kliniek, waar paarden uit alle hoeken van Spanje als levende parels gekoesterd worden.

Sinds jaar en dag wordt alles in het werk gesteld om de Andalusische kweek zuiver te houden. Het tot de verbeelding sprekende hoogtepunt blijft de toetreding tot de arena, in een typische Andalusische stijl. Nostagia rules, zo klinkt het hier.

Zestienhonderd gegadigden kunnen er tweemaal per week de Como Bailan Los Caballos Andaluces bewonderen, want zo heet het spektakel met grote esthetische waarde. ‘Zo dansen de Andalusische paarden’ is de woordelijke vertaling ervan. En dansen doen ze. De klasse van gracieuze paarden en bedreven ruiters weergalmt door de locatie. Een waar ballet schittert in pracht en praal. De sierlijke passen van de paarden tijdens de klassieke dressuur, in combinatie met de bekoorlijke en gewaagde sprongen, getuigen van het duurzame vakmanschap van de ruiters. Minutieus ingestudeerde nummers met één, twee tot een groep paarden, lossen elkaar af. Ter plaatse trappelend, betoverende bokkensprongen, korte boogsprongen, noem maar op. Ook een nummer met fraaie koetsen in Andalusische kleuren staat op het programma.

Tijdens de Doma Vaquera, een Spaanse cowboyrijstijl, leveren de schoonheden een onwaarschijnlijk visitekaartje af, onderstreept met Spaanse klassieke muziek. Absolute klasse. De rijschool geeft alles wat het publiek ervan verwacht. Een omroeper maakt de toeschouwers erop attent dat het applaus de paarden in cadans houdt. Bailando!

Of de paarden evenveel genieten van het spektakel als hun bewonderaars? “Natuurlijk houden de paarden ervan bereden te worden. Ze houden van de Spaanse muziek en de technisch hoogstaande kunstjes die hen worden aangeleerd. En dat voel je ook, vooral als de ruiter respect betoont jegens het dier”, vertelt de Spaanse kampioen Raphaël Soto, volledig in 18de-eeuwse mode gekostumeerd, zoals alle ruiters. Deze meest complete ruiter van de school kan op zijn lauweren rusten. Met zijn poulain (letterlijk ‘een hengstveulen’) Evento, een Spaanse volbloed, sleepte hij op nationaal en internationaal niveau tal van prijzen in de wacht.

“Evento is een van de beste paarden ter wereld en zal nooit de ranch verlaten”, voegt hij er trots aan toe. En of de Koninklijke School daar fier op is.

Referentie: De Koninklijke Andalusische Rijschool is met ‘Como Bailan Los Caballos Andaluces’ te gast in Massenhoven (bij Antwerpen) op 3,4,5 en 6 juni. Reserveren: Tel. (0900) 00.991.

David Bitoune

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content