Ayurveda voor dummy’s

'Tikka Fish' van Hemsley: de gemarineerde vis gaat in de oven met paksoi. In de wok: wortel en venkel. © GF / Nick Hopper

Hoe zat dat nu ook alweer, die ayurveda? Voedingscoach Kim Vercammen legt het nog even uit. “Ayurveda betekent letterlijk ‘de wetenschap van het leven’. Het is een eeuwenoude Indiase holistische gezondheidsleer die het lichaam als één geheel ziet en voeding als de belangrijkste tool voor verandering.”

“Centraal staan de drie doshas, de drie basisenergieën waaruit elke mens volgens de ayurveda is opgebouwd. Vata is de bewegingsenergie, pitta de vuurenergie en kapha de structurerende energie. Ze komen in iedereen voor, maar iedereen heeft zijn eigen unieke mix, zijn constitutie. Door stress en andere belastende factoren raken onze energieën soms uit balans. Ayurveda gebruikt in dat geval voedsel als eerste middel om dit bij te sturen. Als bijvoorbeeld je vata heel hoog is, ben je heel nerveus en beweeglijk. Dan kun je het best geen lichte en droge dingen eten, maar een stevige stoofpot.”

“Wat ik zo fantastisch vind aan de ayurvedische voedingsleer is dat het een heel eenvoudige manier is om beter naar je lichaam te luisteren en zo zelf te ontdekken wat je nodig heb.”

Info: vuurvlucht.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content