Wannner Bruno Casier kookt, vertrekt hij van een eersteklas product en een klassiek recept, waaraan hij een eigen draai geeft.

Bruno Casier zit in de handel. Zijn vrije tijd gaat naar sport, zoals golfen en voetbal, en naar koken. Voor de bereiding van het dagelijkse potje wisselt hij af met zijn vriendin. Soms staan zij samen in de keuken en omdat zij van natuurvoeding houdt, wordt er gezond gegeten. In het weekend mondt zo’n kooksessie regelmatig uit in een feestmaaltijd. Het gebeurt dat Bruno’s moeder of vrienden hem vragen om aan huis te komen koken voor grote gezelschappen. Bruno vindt dat een hele eer. Hij houdt van vis en wild en heeft een zwak voor typisch Belgische producten, zoals Mechelse asperges en grijze garnalen. Voor handgepelde grijze garnalen en verse vis trekt hij naar Meersschaut aan de rand van Gent. Bij deze vishandel koopt hij vissen als mooie meid of schelvis in hun geheel. Meersschaut beschikt ook over een uitzonderlijk assortiment schaal- en schelpdieren en met wat geluk zijn er ook rogkaakjes te koop. Wild en gevogelte haalt de hobbykok bij Digenant in Gent. Zelfs de kip is er van een uitzonderlijke kwaliteit en de lever, maag en nek zijn er nog bij.

Bruno Casier gebruikt als basis bij het kokkerellen een eersteklas product en een klassiek recept, waaraan hij een eigen interpretatie geeft. Vaak komen daar Italiaanse of oosterse invloeden bij te pas. Op deze manier won zijn creatie van een exotische waterzooi de eerste prijs op een wedstrijd voor de meest originele waterzooi, georganiseerd door de hotelschool Twee Bruggen en de stad Gent. Als saus was er een mengeling van garnalenbisque, visfumet, kokosmelk en het parfum van citroengras en gember.

Bruno Casier is een veelzijdige kok : hij houdt van vernieuwing en avontuur maar kan ook traditionele Belgische gerechten waarderen. Ter ere van zijn grootmoeder bereidt hij regelmatig stoofpotjes. Zij bracht hem de liefde voor de keuken bij en wanneer hij ’s zondags langskwam, wachtten er heerlijke sudderpotjes op de Leuvense stoof.

De drie gepubliceerde recepten heeft de amateurkok zelf uitgewerkt. Bruno heeft in zijn jeugd in een vegetarisch restaurant gewerkt en macrobiotiek gevolgd : de interpretatie van een pomme moscovite toont invloeden uit die periode.

Als wijn kiest Bruno Casier een Grüner Veltliner Thal 2003, van het Weingut Hiedler. Deze typische druif combineert fluwelige zachtheid met opwekkende frisheid. De wijn past perfect bij vis, schaal- en schelpdieren en asperges en kost 11 euro bij Porto Vino in Maldegem (050 71 87 57).

Pieter van Doveren

Partner Content