Straks opent het Autosalon zijn deuren en staan ze daar weer te pronken, de spiksplinternieuwe modellen – al dan niet met een strikje van vrouwelijk vlees. Maar een beetje ziener hoeft daar niet op te wachten, om te weten hoe de wagen van de toekomst eruitziet. Autorijden, tot nu toe was het een werkwoord dat u zich kon toe-eigenen. Maar binnen de kortste tijd verdwijnt het uit van Dale & co: auto wordt het onderwerp, rijden het werkwoord, en u komt daar niet meer aan te pas. De slimme auto, bent u er klaar voor?

Autosleutels vergeten? Maar die hebt u helemaal niet nodig! De chipkaart in uw buiktasje ontgrendelt uw voertuig vanzelf. Vergeet dat prutsen aan knopjes! Koplampen en ruitenwissers treden automatisch in werking en passen zich bovendien aan aan licht- en weersomstandigheden. Afgelopen met Antwerpse Ringen, Welriekende Dreven, pieren door je leesbril naar het kaartenboek op je schoot! Uw navigatiesysteem brengt u vlekkeloos van voordeur tot bestemming, geactualiseerd door een routeplanner die continu files en knooppunten ontwijkt. En dreigt u daarbij in slaap te vallen, dan schudden sensoren u wel wakker.

Als kind mocht ik met pa en ma op skivakantie, op voorwaarde dat ik stil zat op achterbank. In Mechelen vroeg ik of we bijna in Oostenrijk waren, want ik vond de rit behoorlijk lang duren. Stilzitten op de achterbank is er voor kinderen allang niet meer bij, maar straks zullen ouders tenminste weten waarover achter hun rug gebakkeleid wordt: over welke video er mag bekeken worden, Pokémon III of The Sleeping Beauty V. Als pa en ma intussen al niet zelf in de ban zijn geraakt van The Godfather VIII, te zien boven wat in oldtimers “het handschoenenkastje” heette.

Webbrowsers op wielen, zo stond het in een Nederlandse krant, die het noteerde uit de mond van de topman van een Amerikaans computerbedrijf. Een mobiele internetaansluiting verbindt u met alle computers ter wereld. Vanuit uw wagen kunt u faxen, e-mailen, muziek downloaden, telefoonnummers opvragen, beursnoteringen controleren, bestellingen plaatsen.

De nieuwe Bowie, een ticket voor het Theaterfestival, een lamsbout voor het dineetje met vrienden, u zegt het maar. Letterlijk dan, want uw handen hoeft u er niet aan vuil te maken. Spraaktechnologie (Hallo Lernout, hallo Hauspie?) vertaalt uw orders.

Vanuit uw auto staat u in verbinding met de hele wereld. Maar omgekeerd staat de hele wereld ook in verbinding met u. En wat als ik niet lastig wil worden gevallen? De auto als verlengstuk van kantoor en huiskamer? Wat als ik in geen van beide zijn wil? Een auto die denkt in mijn plaats? Als ik dat nou liever zelf doe?

Ik vond het lang stilzitten, van Mechelen naar Zell am See, maar het was er heerlijk skiën. In mijn latere leven ben ik de lichtjes debiele machine die me daarheen had gebracht, om andere redenen gaan waarderen. Samen met dat andere kleine kamertje, is de auto een van de weinige plaatsen waar je – als je je gsm afzet – een beetje rust vindt. De radio speelt Bach, buiten wisselen de seizoenen, dwaas en bont als herfstbladeren tollen je gedachten. Zelfs voor een als rijkswachter verklede carjacker hoef je niet open te doen als je daar geen zin in hebt. Vijftig kilometer of meer, alleen met jezelf. Wat een luxe!

Dat alles is straks voorgoed voorbij. Blijft dan nog alleen dat andere kamertje over. Daar kun je tenminste nog alleen en ongestoord zijn (van pleejackers heb ik nog nooit gehoord). Wat je daar te doen hebt, kun je tot nader order alleen maar zelf doen (tenzij je Wim Delvoye inhuurt, natuurlijk). Misschien veiligheidshalve toch even vooraf controleren of er geen wieltjes onder staan…

Ik weet het, ik zal het niet kunnen tegenhouden. Herman Brusselmans had al ontdekt dat er vrouwen met een IQ zijn, ik zal tot mijn scha en schande moeten ontdekken dat er ook auto’s met een IQ zijn. Maar mag er dan, bij wijze van troost, een strikje van mannenvlees rond die blitse modellen?

INGRID VANDER VEKEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content