categorie osteriakeuken 7,5

decor 7

comfort 5

service 6

prijs/kwaliteit

geproefde menu 6,5

De Siciliaan Michele Triolo opende drie jaar geleden met de Belg Jeroen Meganck en Claudio Leoni uit Milaan Per Bacco osteria, negozio, degustazione. De winkel bevindt zich aan de straatkant en de sfeervolle wanorde is opgebouwd uit een assortiment uit Italië ingevoerde producten, zoals wijnen, oliën, kazen, deeg- en vleeswaren. In de achterliggende osteria ben je op het goede adres om in een gezellige, ongedwongen sfeer te genieten van rustieke streekgerechten afkomstig uit heel Italië. De koks volgen de seizoenen, waardoor de kaart maandelijks wordt aangepast. Omdat er geen compromissen worden gesloten blijft alles puur Italiaans. Dat betekent onder meer : geen pasta als garnituur bij een bereiding, geen frieten, en leren om geduldig te zijn. Alles wordt op het moment zelf bereid en dan kan het wel eventjes duren voordat er iets op tafel staat. Gezien het beperkte comfort dat Per Bacco te bieden heeft zijn de prijzen aan de gekruide kant. Maar door de eigenzinnige aanpak valt de osteria in de smaak bij een overwegend alternatief publiek.

Wij werden onhandig onthaald en installeerden ons aan een houten tafeltje in het achterhuis. Wij zagen ons genoopt te verhuizen omdat de vensters tochtten en de oude, buisvormige verwarmingselementen koud bleven. Wat er aan zuiderse warmte wordt opgebouwd via de nonchalante inrichting en de zonnige gerechten, werd door de lage temperatuur op de dag van ons bezoek grotendeels tenietgedaan.

Op tafel kwamen lekkere kapperbessen en olijven bij een hongerscherpend glaasje Branciforti Bianco (3,50 euro per glas, 18,50 euro per fles). In Per Bacco zijn heel wat wijnen beschikbaar per glas en per fles.

Als primi namen wij mezzipaccheri of grote, buisvormige pasta van Napels met pesto van artisjok, munt, pistaches en pecorinokaas (15,60 euro). Een simpele bereiding die verslavend lekker was (hoe meer wij ervan proefden, hoe meer wij wilden eten). Aan de overkant van de tafel kwam verse spaghetti met venusschelpen en wat kruimels doorsmakende bottarga dimuggine, gezouten, geperste en gedroogde kuit van harder (16,20 euro). Mijn tafelgenoot vroeg wat gemalen parmigiano, wat pertinent werd geweigerd omdat kaas hier niet op zijn plaats was.

Hoofdgerechten waren : een landelijk stoof-potje van everzwijn met truffelboter en polentapuree (21,20 euro) en filet van zeeduivel van onberispelijke versheid in geconcentreerde saus, op zijn Ligurisch begeleid met kort gestoofde spinazie, pijnpitten, knoflook en basilicum (21,80 euro).

Info

PER BACCO

SINT-JACOBSNIEUWSTRAAT 56, 9000 GENT

09 324 83 32

WWW.PERBACCO.BE

DEGUSTATIEMENU : 49 EURO.

Maandag en dinsdag gesloten.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content