Ligging : op het platteland I Sfeer : authentiek I Reistijd : drie uur rijden van Brussel I Prijs : aantrekkelijk.

Ik heb van kindsbeen af tussen de gasten geleefd, mijn ouders zijn dertig jaar geleden al begonnen met de traditie van gastvrijheid”, herinnert David Barthélemy zich als we laat op de avond nog samen een cognac drinken. De jonge kasteelheer is een schat van een kerel, met gevoel voor humor, een sterke band met het verleden, en zeer attent voor zijn gasten.

Het kasteel Alteville werd in 1750 in opdracht van de eigenaar van de Koninklijke Zoutmijnen gebouwd. Het is een schitterend langwerpig geheel met een gevel van wel 75 meter die met wilde wingerd is begroeid. De bekendste bewoner was Grandjean d’Alteville, één van Napoleons generaals. Later nam diens schoonzoon Stanislas de Guaita, van het bekende kristalgeslacht, er zijn intrek. Sinds 1906 is het kasteel in handen van de huidige familie, die het met enthousiasme restaureert. “Ik vervang bijvoorbeeld jaarlijks zo’n tien luiken”, zegt de kasteelheer, terwijl we over het 160 hectare grote domein kuieren en naar de runderen en de paarden kijken. Hij heeft de avond voordien zelf achter het fornuis gestaan voor de table d’hôtes met rundvlees van het huis, terwijl zijn Poolse verloofde Agnieszka wat bijsprong. Bij dat diner in de zeer ruime eetzaal schoven we aan bij Amerikaanse stappers en een ouder Engels echtpaar, van wie de vrouw droomt van een stal met paarden genoemd naar Parijse metrostations. We luisterden naar de stapverhalen langs de GR5, die hier letterlijk voor de deur passeert, en bewonderden de schilderijen van enkele veldslagen van Napoleon die onder de Duitse bezetting door een alerte oom in veiligheid werden gebracht.

Het kasteel ademt een heerlijk eclectische sfeer uit, de kamers zijn alleraardigst en authentiek, van ons eigen kleine verblijf aan de achterzijde op de eerste verdieping, tot de naburige kamer met bloemetjesbehang en de oude ledikanten. Langs de trap hangen oude portretten van militairen, in de bibliotheek staat een prachtige biljarttafel, en voor de kinderen is zelfs een projectiescherm voorzien, zodat ze filmpjes kunnen bekijken. In de grote eetzaal misstaat dan weer een lelijke tegelkachel, een erfenis van de Duitsers, die tijdens de oorlog functionaliteit boven esthetiek verkozen.

’s Morgens eten we bij het ontbijt op de boerderij gerookte ham en maken dan een wandeling door de natuur, bewonderen de paarden en de eigen visvijver van het domein, en lopen langs het standbeeld dat Davids grootmoeder liet oprichten toen haar kinderen heelhuids uit de oorlog naar huis waren teruggekeerd. Het voelt alsof we op dit plekje in Lotharingen al jaren kind aan huis zijn.

Info

Château d’Alteville

telt 6 kamers die

tegen 77 euro worden verhuurd. Singles betalen 61 euro.

Ontbijt voor 7 euro

per persoon.

a

Château d’Alteville,

F-57260 Tarquimpol, Frankrijk, +33 672 07 56 05.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content