Herwig Van Hove

De Pierro Winery, Margaret River (West-Australië), werkt in de stijl van Bordeaux: cabernet sauvignon met merlot en wat malbec en cabernet franc, gelagerd op nieuwe Franse vaten. Het klimaat in de Margaret River is te vergelijken met dat van Bordeaux in een droog jaar. West-Australië produceert niet veel meer dan 2 procent van de nationale omzet, maar levert wel bijna 30 procent van alle Australische topkwaliteit en die 30 procent komt voornamelijk uit het Margaret River gebied.

Pierro Cabernet Sauvignon Merlot, 1997 (1392 fr.) is vooral gekenmerkt door grote finesse en een evenwichtige zachte lengte, maar ook door een stevige prijs.

Heel anders is de cabernet sauvignon van Leeuwin Estate, uit hetzelfde gebied. Haast de hele wijngaard van Leeuwin (90 ha) werd aangeplant in 1975 door de Hogan-familie, onder de supervisie van Robert Mondavi uit Californië, en gaat door voor het beste van het beste. De Art Series is hun grand vin, de tweede wijn kreeg de naam Prelude.

Leeuwin Estate Art Series Cabernet Sauvignon, Margaret River, 1995 (1392 fr.) heeft om te beginnen een zeer goede kleur met grote spanning van de vatlagering. De neus is gekenmerkt door cassis en een toetsje gerookt (van het hout). De smaak is van een enorme lengte met structuurtannines en krachtige zachtheid. Grote wijn met een groot potentieel, maar (helaas) ook met een forse prijs.

Ook de Primo Estate in Zuid-Australië, in de vlakte van Adelaide, is speciaal. Joe Gulli maakt er wijn volgens de moda Amarone: van zongedroogde druiven, 90 procent cabernet uit de McLaren Valley en 10 procent merlot uit Coonawarra, dus onder de generieke naam South Australia.

Moda Amarone, Cabernet Sauvignon-Merlot, Primo Estate, South Australia, 1997 (992 fr.) heeft een zeer goede kleur met duidelijke vatspanning en een compacte, gelagerde neus. Een mondvullende, maar bovenal uiterst bevallige en charmerende lange smaak.

Dan is er nog de Pikes Winery in de Clare Valley, ook in Zuid-Australië, waar de gebroeders Neil en Andrew Pike de plak zwaaien en vooral mikken op fruitexpressie.

Pikes Shiraz, 1998 (599 fr.) is vooral juist met een grote sappige lengte, niet te zoet en niet te muntkruidachtig, met wat eucalyptol op de achtergrond. (Invoer: Ad Bibendum)

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content