Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

Thalys verbindt vijf keer per dag Brussel-Zuid met Roissy-Charles de Gaulle, een rit van een goed uur. Een pendeldienst, inbegrepen in het Thalys-ticket, brengt u op 20 min. ter plaatse. Een retourticket kost 49 euro, maar het nieuwe Kid & Co-tarief geeft 50 % korting. Gezinsformule (2 volwassenen en 2 kinderen) voor 2 dagen pretpark + 1 overnachting in het aanpalende Hôtel des Trois Hiboux*** + ontbijt : van 302 tot 354 euro in het hoogseizoen. Reservering : +33 3 44 62 30 30 en www.parcasterix.fr

Thalys : 070 66 77 88 of www.thalys.com.

Sinds mijn dochter een doortastende, maar zeker niet genetisch bepaalde liefde voor pretparken heeft opgevat, sleurt ze mij mee in haar kielzog. Wat betekent dat we intussen ongeveer alles in het genre (in een straal van 300 km) enthousiast hebben getest. Het Asterixpark, op 30 km ten noorden van Parijs, stond nog op ons lijstje. Van de 2 miljoen bezoekers per jaar blijken de meesten Fransen te zijn. Vreemd en onterecht : de Thalys en bijbehorende shuttle voert ons in zo’n anderhalf uur van Brussel-Zuid naar de Gallische stripwereld-in-het-echt van Asterix en Obelix.

Wat dit park zo bijzonder maakt, is de variatie. Het ruime aanbod gaat van kippenvelattracties voor fanatiekelingen tot gemoedelijk vermaak voor de allerkleinsten. Zo is er de Afdaling van de Styx (een wildwateravontuur tussen draaikolken) en de Menhir Express (drijvende menhirs donderen van een 13 m hoge waterval), maar ook de kabbelende cruise langs het dorp van Asterix en Obelix (een trouwe stripkopie, met de zegen van Uderzo zelve). Of de Donder van Zeus, Europa’s hoogste achtbaan (een ervaren bergbeklimmer doet er dagelijks 2 uur over om ze te controleren) en het Paard van Troje (een vliegend tapijt van 12 m hoog), maar net zo goed de Periferix (roetsjbanen voor iedereen) en de Spionnen van Caesar (Romeinse voertuigen met trappers).

Verder geven 60 artiesten en acteurs in 5 overdekte theaters én

op straat zo’n 20 voorstellingen per dag : musketiergevechten, gladiatorenspelen, musicals… Indrukwekkend zijn de openluchtshows met dolfijnen, zeeleeuwen en roofvogels. Met alle kunstenaars en dierenverzorgers kunt u een praatje maken. Nieuw is het spookhuis Transdemonium, waar gelauwerde decorontwerpers zich hebben uitgeleefd in special effects. Het Asterixpark ligt in een 70 ha groot natuurgebied, zodat u naar believen kunt verpozen op een van de vele terrasjes in het groen, in het Betoverde bos van de druïden of in het geïntegreerde kindvriendelijke drie- sterrenhotel. (PG)

pierre darge

Partner Content