Greetje en Hugo gaven hun droom kleur in een Antwerps pand.

Hij wou altijd al in een grootstad wonen, zij droomde ervan om op eigen benen te staan en drie jaar geleden liepen ze mekaar tegen het lijf. Hugo noemt zich een kleine verzamelaar, maar wie even op de benedenverdieping van het huis aan de Mozartstraat vertoeft, weet wel beter. In de loop der jaren heeft hij een aardig, gevarieerd aanbod van werk van jonge kunstenaars bijeengespaard. Greetje Aerts verkocht lange tijd pralines en stond later als verkoopster in een zaak voor trouwkleren, waar ze een beetje van haar creativiteit kwijt kon. Samen gingen ze op zoek naar een pand waar de ultieme droom een vervolg kon krijgen, en het werd uiteindelijk Antwerpen, waar Greet zich elke dag beter thuis voelt.

In de Mozartstraat zwoegden ze veertien maanden om een pand het gezicht te geven dat ze voor ogen hadden, legden er centrale verwarming en gaven de muren en vensters een flinke beurt. “We kampeerden ter plaatse, en dat zou ik nooit meer doen”, herinnert Hugo zich. Een paar maanden geleden ging de voordeur van Camesina (de naam van het huis waar Mozart in Wenen verbleef) open en kregen de kamers er de namen van drie vrouwen die een belangrijke rol speelden in het leven van de componist.

De gang mag dan wit en sober ogen, de kamers lopen over van kleuren. In Josepha op het eerste overheerst donkerrood en er groeit een boom in de badkamer. Bij Aloisia op de tweede verdieping, mét dakterras, werden de muren in eenzelfde kleur gezet. Omdat wij het wat rustiger wilden, kozen we op de eerste verdieping voor Konstanze, in verschillende tinten van blauw, en ontdekten gaandeweg de vele kunstschatten die er de suite opfleuren. Van een koperen art-decoluchter over een litho van Alechinsky tot een oude, Spaanse, draagbare reissecretaire. Op het bed rust een donkerblauwe sprei die uit Egypte werd meegebracht. Maar er staat ook een prachtige empirespiegelkast, en nog zoveel meer.

“We wilden de beste b&b van Antwerpen”, zegt Hugo, die plastische kunsten doceerde in Hasselt, en we moeten toegeven dat ze in het koppeloton zitten. Dat is dan nog zonder de tuin gerekend, waar de gasten ’s zomers op het terras kunnen ontbijten. Bij minder fraai weer wordt na het opstaan verzamelen geblazen in de kelderverdieping, waar Japanse etsen, een kleine verzameling borstels en meer kunstwerken de muren sieren. Het ontbijt is eenvoudigweg overweldigend : er is plattekaas met vers fruit, een glaasje prik, vers sinaasappelsap, een gekookt eitje, diverse broodsoorten en nog veel meer. Een en ander rechtvaardigt de prijs, die sommigen aan de hoge kant zullen vinden.

Camesina telt drie kamers (twee met ligbad, één met douche) die tegen 100 of 120 euro per nacht worden verhuurd, inclusief de rijkelijke ontbijten.

Camesina, Mozartstraat 19,

2018 Antwerpen, tel / fax 03 257 20 38,

www.camesina.be, info@camesina.be.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content