Naast het grote aanbod van parfums die op industriële wijze voor grote merken worden gefabriceerd, zijn er ook kwaliteitsparfums die kleinschalig worden aangemaakt.

Linda Raats

Parfum is niets anders dan een mengsel van verschillende reukstoffen die in alcohol worden opgelost. Die oplossing moet een paar weken rijpen, daarna wordt ze gekoeld en gefilterd. Over het algemeen ontstaat de gele kleur door de kleur van de reukstoffen die worden gebruikt, maar tegenwoordig worden parfums ook kleurloos gemaakt of worden er kleurstoffen aan toegevoegd. Eventueel komt er dan nog een minimale hoeveelheid anti-oxydant bij, zodat het parfum beter houdt wanneer het flesje geopend is.

De productie van parfum is uiterst eenvoudig, maar de kunst en magie zit in het ontwikkelen van een recept voor het geurmengsel, en dat is de taak van een parfumeur. De kwaliteit van een parfum staat dus los van de kwantiteit waarin het wordt geproduceerd.

Bij ons is Annick Goutal nog zo goed als onbekend, maar in Frankrijk en ook in de Amerikaanse department stores maakt deze dame furore met haar artisanale parfums. In haar geurboetiek op nummer 14 aan de Parijse rue Castiglione, verkoopt ze 11 extreem geraffineerde parfums in de stijl van de Franse Haute Parfumerie. Het zijn stuk voor stuk romantische, tijdloze parfums waarin zij met een beperkt aantal uitgezochte bestanddelen een geur voor kenners samenstelt. Eau d’ Hadrien, eerder een eau de cologne dan een parfum, is een topper, maar ook het warme Passion met tuberoos, jasmijn en vanille of het bloemig-fruitige Eau de Charlotte met meiklokje, mimosa en cassis, zijn bijzonder geslaagde composities.

Annick Goutal is al zo’n twintig jaar met parfum bezig. Ze begon met het mengen van geuren voor vriendinnen en in het begin van de jaren ’80 opende zij een winkeltje in de rue Bellechaise. Nu maken de parfums Annick Goutal samen met Hotel le Crillion en sterrenrestaurant Le Grand Véfour deel uit van de groep Taittinger, en heeft Goutal vier boetieks in Parijs en een in Monte Carlo.

Wie parfums van Annick Goutal wil kopen, moet voorlopig nog ter plekke gaan. Haar nieuwste parfum heet Grand Amour, een sensuele geurnoot waarin kamperfoelie domineert, en is ditmaal niet verpakt in de typische geslepen flesjes met gouden etiket, maar in een ronde rode flacon met een vlinder op de dop, geïnspireerd op een fles uit de jaren ’20.

Ook de eigenzinnige parfumeur Serge Lutens van Shiseido (zie interview blz. 34) koos voor een kleinschaliger aanpak met de Salons du Palais Royal, waar exclusieve creaties worden verkocht in een passend grandioos kader. Er zijn al 12 originele geuren voorhanden, waaronder de nieuwste creaties Cuir Mauresque en Encens et Lavande. Apart is ook het merk Borsari, dat in 1870 werd opgericht en dat onafscheidelijk verbonden is met de stad Parma. Stichter Lodovico Borsari wilde zich ook buiten Parma bekend maken en kreeg het idee om een parfum te linken aan de bloem die symbool is voor de stad : het viooltje. De formule voor die geur leende hij van de monniken van het Monastery of the Annunciata, die het parfum mengden voor Marie-Louise, tweede vrouw van Napoleon Bonaparte en gravin van Parma. Violetta di Parma is nog steeds het huisparfum van Borsari, nu, net als toen, verpakt in geraffineerde nostalgische doosjes en flesjes in Bormioli-glas.

In de Borsari-collectie vinden we ook nog : Bouquet di Violette (1890) in een magnifieke heruitgave van de oude flesjes, Fontana Deco (1925), verpakt in een figuratieve fles die een fontein met waterval voorstelt, Goccia di Cristallo, een gracieus druppelvormig flesje en eau de cologne Acqua Classica.

Borsari hechtte altijd zeer veel belang zowel aan het parfum zelf, als aan de flacons. Hij is de gelukkige eigenaar van een parfummuseum in Parma dat zeker de moeite van een bezoek waard is (dagelijks open van 9 tot 13 en van 14 tot 17 u.).

Annick Goutal :tel. (00-33) 1/42.60.52.82.Borsari : Neolabo tel. (09) 361.13.32.Salons du Palais Royal :tel. (00-33) 1/49.27.09.09. enop Internet http : / : www. shiseido. co. jp.

Borsari-klassiekers in een heruitgave van de originele flesjes.

In haar geurboetieks verkoopt Annick Goutal raffinement in flesjes. Haar nieuwste creatie Grand Amour.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content