Klassiekers, modern design en levenskunst. De interieur- en lifestylebeurs Classic sluit het millennium gepast af met Italië als gastland.

Met drie Italiaanse steden raak je de wortels van de gehele Europese kunstgeschiedenis vast: Rome, Firenze en Venetië. Generaties buitenlandse ontwerpers kopieerden daar – eeuwenlang – alles wat in hun eigen land succes kon hebben, van gebouwen tot meubilair. Italië werd willens nillens het land van de klassiekers, vol voorbeelden die door iedereen werden nagevolgd. Dat fenomeen groeide uit tot een mythe waar het land, deels terecht, van blijft profiteren. Ondertussen werden andere centra toonaangevend, zoals Milaan: het creatieve hart van de 20ste eeuw.

Voor de laatste editie van deze eeuw kiest de interieur- en lifestylebeurs Classic Italië als gastland. Het wordt geen klassieke hommage, want Classic gaat scheep met de grote meubelfabrikanten van het modern design. Samen brengen ze een ode aan wat het land in de voorbije halve eeuw heeft geproduceerd. Je krijgt zelfs een retrospectieve te zien van historic design van Marco Zanuso, Gio Ponti, Joe Colombo, Achille Castiglioni en Ettore Sottsass uit de collecties van Pierantonio Bonacina, Poltronova en Zanotta. Flexform brengt ook de tentoonstelling Progetto di Mario Asnago e Claudio Vender naar Kortrijk, een project dat beide architecten in 1939 realiseerden. Liefhebbers van ouder design komen dus evenzeer aan hun trekken.

Maar er is meer. Classic toont ook zuiver klassieke decoratie en antiek (een wezenlijk verschil met de designbeurs Interieur). En ook hiervoor is Italië een ideale bron. Het land bezit immers een onuitputtelijk patrimonium en een rijke artisanale traditie die, in tegenstelling tot bij ons, nooit ophield te bestaan. Rond Venetië ontdek je glasblazers en papierdrukkers, in Faenza en Castelli majolicabakkers en in Lombardije meubelmakers. Soms laat de esthetische kwaliteit van de productie te wensen over: Italianen produceren soms verbazend pronkerige kitsch. Maar hun artisanale knowhow blijft een inspiratiebron voor iedereen, ook voor hedendaagse ontwerpers.

Classic VII heeft ook oog voor mode. Voor Italië showt de nieuwe koning van de Milanese Alta Moda, Alessandro Dell’Acqua, op dinsdag 9 november, zijn wintercollectie ’99. De dag daarna is de Britse modepaus Paul Smith te gast met zijn wintercollectie ’99-2000 voor mannen en vrouwen.

Naast blikvanger Italië, is ook het gastland van twee jaar geleden, Groot-Brittannië, op de zevende editie van Classic aanwezig met een Brits paviljoen waarin 20 exposanten de Britse tuindecoratie, interieurinrichting en lifestyle tonen. Het paviljoen verzoent antiek met hedendaags: zelfs Ross Lovegrove, een van de bekende minimalistische designers, is present. Tenslotte exposeert de Crafts Council recente ceramiek van 20 jonge ontwerpers.

Het volgende nummer van Weekend Knack is helemaal gewijd aan klassiek wonen. Daarvoor ontdekken we onder meer landelijke woningen in de States en enkele artistieke flats in Parijs. We bezoeken ook Mantua en brengen een verhaal over historisch design uit Italië.

Classic VII loopt van 7 tot 14 november in de Hallen van Kortrijk (Doorniksesteenweg). De beurs is dagelijks open van 11 tot 20 u. Info: Tel. (056) 26.44.74.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content