ARME JAN

Jan Lauryssen ontvangt op niveau. © MICHEL VAEREWIJCK

CATEGORIE

INTIEM EETHUISJE

KEUKEN 8

DECOR 8

COMFORT 8

SERVICE 8

PRIJS/KWALITEIT

GEPROEFDE MENU 8

De eerste indruk bij de telefonische reservatie was eerder arrogant dan hartelijk, maar soms moet het ijs eerst een beetje smelten, wat ook gebeurde. In de loop van de avond ontpopte eige-naar Jan Lauryssen zich als een professioneel zaalman. Hij kan dan ook bogen op vele jaren ervaring in de bediening in toprestaurants. Dertien jaar terug verbouwde hij een romantisch huisje en opende hij Armiaen. De naam is een verbastering van ‘Arme Jan’, verwijzend naar de boerderij ‘Arme Stee’.

Wij kwamen vroeg want in Hoogstraten gaat men, zoals bij onze noorderburen, om 18 uur aan tafel. Binnen wachtten feestelijk gedekte tafels en een sfeervolle verlichting met brandende kaarsjes. In de open keuken staat Jef Van den Bossche met een witte baret als hoofddeksel. Hij is de vroegere buurjongen van Jan Lauryssen en kreeg een opleiding als banketbakker. Jef kwam tien jaar geleden koekjes bakken voor bij de koffie en is gebleven. De gerechten op de spijskaart zijn klassiek getint : vissoep met rouille (10,50 euro), filet pur Rossini (34 euro), enz…

De wijnkaart is uitgebreid en vermeldt vooral flessen boven de 40 euro. Een vijftal rode en witte is per glas beschikbaar. Het glaasje witte huiswijn (Côtes de Blaye) en de hapjes (kaasstaaf en aardappelsalade) waren een gemiste kans om te verrassen. Gelukkig ging het verder goed. Wij kozen het menu van 35 euro, dat opende met superverse pladijs met saus van Oesterstout van de Scheldebrouwerij en opgediend met texturen van pompoen. Hoofdgerecht was een royale portie eend met sappig vlees en vergezeld van knolselderiepuree, rode biet, rodekool en een lichte, natuurlijke saus. De kurk ging die avond van een Nero d’Avola 2008, Morgante, als aantrekkelijke instapwijn van een bekend Siciliaans wijnhuis (29,60 euro). Sorbet, gelei en mousse van kweepeer en mispel met karamelwalnoten sloten af.

Jef Van den Bossche kookt met de precisie van een banketbakker. Dat betekent dat hoeveelheden, tijden en temperaturen nauwkeurig worden gerespecteerd. Wij vonden de bereidingen evenwichtig, seizoengebonden en eerlijk van smaak. Jan Lauryssen ontvangt op niveau : hij neemt de mantels aan, helpt bij het inzetten van de stoelen en veegt de kruimeltjes van tafel. Jan en Jef realiseren zich duidelijk dat ze het in deze uithoek aan de Nederlandse grens wat beter moeten doen dan de rest, want anders komt men niet helemaal naar Hoogstraten.

Info

RESTAURANT ARMIAEN

HEILIG BLOEDLAAN 299

2320 HOOGSTRATEN

03 314 85 99

WWW.ARMIAEN.BE

Zaterdagmiddag en zondag gesloten. Menu’s : 35 tot 60 euro.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content