Kasteel Engelenburg trakteert de gegoede rustzoeker in een fabuleus decor op

verwennerijen voor alle zintuigen. In één woord : een topadres.

Als ik het imposante kasteeldomein Engelenburg gepakt en gezakt opsjouw, lacht de hotelbediende me vriendelijk toe. “U moet meneer Demeulemeester zijn. Het was een lange reis, neem ik aan ? Blaast u maar eventjes uit op ons terras, ik breng u een fris glaasje wijn.” Ik knik dankbaar en ben onmiddellijk gecharmeerd door het warme onthaal en de persoonlijke aanpak. Beweren dat ik me meteen thuis voel in zo’n kasteel, klinkt misschien wat pretentieus. Dus hou ik het maar op “In Engelenburg voelde ik me geen klant, maar een welkome gast.” En na drie dagen genieten op en rond het domein : “Een tot in de puntjes verwende gast.” Verwend is in Engelenburg trouwens allesbehalve synoniem met verwaand. De beschaafde lieden die hier een luxevakantie spenderen, komen niet om gedistingeerd hun status te etaleren. Stijfdoenerij verandert hier in hartelijkheid.

In het hotelrestaurant verwerkt de jonge meesterkok Maurice Kersten dagverse producten tot verfijnde Franse gerechten met een koloniale toets. Een Zuid-Afrikaanse touch om precies te zijn. De eigenaars van Kasteel Engelenburg, Johan en Carin Agricola, woonden enkele jaren in Zuid-Afrika en baatten er verscheidene sterrenhotels en een restaurant uit. Dat ze het land nog altijd een warm hart toedragen, merk je ook aan de wijnkaart. Die staat vol exclusieve Zuid-Afrikaanse wijnen, vakkundig uitgelezen door vinoloog Jurgen Luppes. Al dat lekkers wordt daarenboven geserveerd in een adembenemend decor : de negentiende-eeuwse serre – geïnspireerd op die van Laken – aan de achterkant van het kasteel. Met uitzicht over de slotgracht en de aanpalende Engelse landschapstuin is dat werkelijk een fantastische plaats om te tafelen. Wij krijgen er twee avonden op rij een viergangenmenu voorgeschoteld met correcte wijnen, en genieten met volle teugen van het gastronomische vernuft, het fantastische decor en het gezelschap.

De obers blinken uit in vakkennis, maar vooral in vriendelijkheid. Geen stijveharkenpraatjes, wel zwierige exposés over de geserveerde spijs en drank. En al dat enthousiasme werkt blijkbaar aanstekelijk, want tijdens het avonddiner zien we tafels verbroederen en wildvreemden elkaar na het dessert goedenacht wensen. Best begrijpelijk, want wie wordt niet gelukkig van een uitmuntende watermeloensorbet, geconsumeerd rond de kasteelvijvers ?

Wat ons al even tevreden stemt, is de kamer. Wij slapen in de Orangerie Suite, vroeger de wintertuin waar de tropische planten de kou trotseerden. In de suite treffen we naast een fantastisch ouderwets hemelbed, koloniale meubelen en dito decoratie ook een kanjer van een bananenplant en een stijlvolle retro badkamer aan. Niets flashy of ultramodern aan deze kamer, en dat hoeft ook helemaal niet. Alles in Engelenburg belichaamt immers de rust van vervlogen glorietijden.

Het kasteel heeft niet voor niets een geschiedenis om trots op te zijn : eerst middeleeuwse herenboerderij, dan verdedigingspost, vervolgens wijnhandel, dan vakantieoord voor edellieden en sinds 1987 luxehotel. De gerestaureerde wijnkelders stammen uit de zestiende eeuw. Daar rijpt een fameuze collectie Zuid-Afrikanen, met prachtige namen als Boschendal, Vergelegen en Klein Constantia.

Voor de liefhebbers worden hier Nosing & Tasting-sessies gehouden, net als in de gelijkvloerse loungebar. Daar wacht de grootste verzameling Schotse single maltwhisky’s van Nederland (zo’n 275 stuks !) op een proefbeurt. Al dan niet in het aangename gezelschap van de betere sigaar. En voor wie nog niet overtuigd is van de topklasse van kasteel Engelenburg, bloemlezen we even het CV van uitbater Johan Agricola. Hij runde tussen 1990 en ’97 het overbekende Landgoed Lauswolt in Friesland, was hofmaarschalk van koningin Beatrix, verzorgde de catering op het huwelijk van kroonprins Willem Alexander en prinses Maxima. En legde uw dienaar royaal in de watten. Waarvoor dank.

SAMENGEVAT

– Design – Authentiek – Rustig – Romantisch – Zwembad – Restaurant – Wellness – Celebrity spotting – Trendy – Kindvriendelijk

In de buurt

Kasteel Engelenburg ligt in Brummen, een gemeente in de provincie Gelderland, keurig gemikt tussen de Veluwe en de IJsselvallei. Het hotel verhuurt prima fietsen waarmee je de omgeving rustig kunt verkennen. Een verblijf in het kasteel kun je gerust ook combineren met een kastelentocht of een bezoekje aan het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Leuk om in te wandelen of in te fietsen, en vergeet zeker het Kröller-Möller-museum niet met zijn fantastische collectie Van Goghs. Maar wie liever op het kasteeldomein blijft, kunnen we ook geen ongelijk geven. Er is een golfcourt met negen holes en een paradijselijke kasteeltuin. Voor botanisch vermaak zorgen alvast de prachtige bomen en de vijvers met waterlelies, luidruchtige kikkers en vissen.

Praktisch Kasteel Landgoed Engelenburg

Eerbeekseweg 6, 6971 LB Brummen. Tel. +31 (0)575563611. www.engelenburg.com

Het hotel telt 21 hotel-kamers, één suite, een golfcourt en een pak conferentieruimten

(5 vergaderzalen en 4 salons voor lunch en diner). Voor een tweepersoonskamer betaalt u – afhankelijk van de faciliteiten – 145 of 185 euro per nacht. De Orangerie Suite kost 275 euro. In de prijzen zijn geen ontbijt of diner inbegrepen. Voor een ontbijt telt u per persoon 16,5 euro neer. In het voortreffelijke restaurant kost het ‘Engelenburg specialiteitenmenu’ (vier gangen) 48,5 euro per persoon (aangepaste Zuid-Afrikaanse topwijnen inbegrepen). Het restaurant is ook toegankelijk voor niet-hotelgasten. U kunt er een menu bestellen of à la carte kiezen. Kasteel Engelenburg verzorgt ook bruiloften en zakenmeetings.

Thijs Demeulemeester

Partner Content