We overnachten vandaag in Le Barroux, een arendsnest op een steenworp van Carpentras, bij Marie en François. Het stel bracht zijn jeugd door op het platteland en die liefde voor de natuur heeft hen nooit meer verlaten. Elk weekend ontvluchtten de architect en interieurspecialiste Parijs om in het groen te onthaasten. Tot ze besloten het stadsleven voorgoed vaarwel te zeggen en zich te gaan toeleggen op hun passies, wijn en gastronomie. Een jaar lang studeerden ze oenologie, vonden geen geschikt wijngoed om te kopen en verhuisden voor weer een jaar naar de Kaapverdische eilanden.

Bij hun terugkeer ontdekten ze in de schaduw van de Ventoux een petitcabanon met 1,7 hectare land errond. Dat, in combinatie met hun belangstelling voor vergeten gewassen, leverde een uniek idee op : een chambre d’hôtes, gekoppeld aan de saffraanteelt, die inmiddels zes oogsten heeft opgeleverd. Toch kostte het nog drie jaar zweet en tranen vooraleer de B&B operationeel was, maar het resultaat mag dan ook gezien worden. Al loopt het stel perfectionisten er soms wat gestrest bij.

Het comfort en de aankleding van de kamers is voortreffelijk en elegant. Zelf slapen we in Bryone, een ruime kamer in sobere stijl met een open kubus waarin de douche werd ondergebracht. De vensters kijken zowel op de voorzijde als op de tuinzijde uit. Het metier van Marie blijkt uit de details : kalk met pigment voor de zandkleurige muren, linnen gordijnen, hier en daar een oud meubeltje, alles harmonieus en rustgevend samengebracht.

Aan het zwembad met uitkijk op de toppen van Les Dentelles de Montmirail ontbreekt nog wat schaduw, maar de overdekte open keuken met ijskast, zithoek en tuinmeubilair maakt veel goed. Terwijl het overloopzwembad en de houten vloer, in combinatie met het kabbelende water, voor een bijna Japanse ervaring zorgen.

Het ontbijt wordt op een ander terras opgediend en valt wat karig uit : het botervlootje is minuscuul en veel meer dan enkele sneden brood, drie pietluttige kommetjes confituur en wat yoghurt komt er niet op tafel. Wie wat extra brood wil, moet wachten op de trage bediening. Jammer toch want de plek is uniek en het duo levert inmiddels saffraan aan de beste chefs.

+

TIP

Voor de sportievelingen de rit op de Mont Ventoux, voor anderen Vaison-la-Romaine.

Praktisch

L’Aube Safran verhuurt vijf kamers tegen 85-105 euro, plus 5 euro per persoon voor het ontbijt. L’Aube Safran, Chemin du Patifiage, F-84330 Le Barroux, +33 490 62 66 91, +33 612 17 96 94, www.aube-safran.com

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content