:: Le Grand Cerf, 141 Rue du Moulin, 6929 Porcheresse, 061 46 95 76, legrandcerf@tiscali.be, www.le-grandcerf.be.

Le Grand Cerf is een Ardens juweeltje waar de eigenaars hartelijkheid en degelijkheid naadloos weten te verenigen. Deze week trekken we ons terug in Porcheresse, in de streek van de Hoge Lesse, waar de lucht van dit koninkrijk het zuiverst is. Muriel en Patrice Lambiotte runnen er tussen groene hellingen en wouden een gastenverblijf dat een absolute ontdekking bleek. Het natuurstenen huis, dat tegen de helling werd gebouwd, is een alleraardigst geheel dat in groen en wit werd gezet en door de glooiing in het landschap wordt omarmd.

Op de benedenverdieping bevindt zich de bijzonder gezellige zithoek aan de (echte) open haard, waar we met het paar een kop thee drinken om te luisteren naar hun verhaal. Na een actieve carrière restaureerden ze enkele jaren geleden een zestiende-eeuws klooster in Frankrijk, maar toen er kleinkinderen kwamen, keerden ze terug naar het vaderland. De chambre d’hôtes-ervaring die ze in Frankrijk hadden opgedaan, wilden ze evenwel niet meer missen.

“We hebben zelf veel in gastenkamers verbleven en er zoveel gens de qualité ontmoet. In ons Franse gastenverblijf beleefden we die ervaring opnieuw”, aldus Patrice. Het huis dat ze buiten de dorpskom van Porcheresse ontdekten, kon niet beter passen : er was niet alleen een tuin van een hectare groot met forse sparren, er bleek ook binnenin volop plaats, met onder andere drie kamers met elk een eigen privé-ingang. Op de eerste verdieping is er de ruime suitefamiliale, verdeeld over twee kamers, met een dubbel bed, twee enkele bedden en nog een single. De suite heeft ook nog een balkonnetje met twee stoelen en een tafel. Zelf slapen we op de benedenverdieping in Genets, waar een hemelbed staat. Maar het mooist vonden we Bruyères, in de kelderverdieping, waar in een sfeer van wit en blauw een bijzondere ambiance heerst en enkele fraaie portretten en antieke meubelen voor een extra accent zorgen.

Op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond is er ook een table d’hôte, compleet met drie gangen, aperitief, wijn en een afsluitende thee en koffie. Dat diner is dankzij de kookkunsten van Muriel een absolute aanrader, zoals we zelf mochten ondervinden. Ook het ontbijt, met vers fruitsap, diverse broodsoorten, kaas en charcuterie, zelfgemaakte confituren en een gebakken eitje, is zoals we de Lambiottes in die korte tijd leerden kennen : professioneel en toch allerhartelijkst. Kortom, dit adres is een juweeltje.

Le Grand Cerf telt twee kamers die tegen 70 euro worden verhuurd en een suite die 110 euro kost, inclusief ontbijten. De table d’hôte (een dag op voorhand reserveren) kost 25 euro per persoon, aperitief, wijn en koffie of thee inbegrepen.

Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content