TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

G uy en Linda Van Geem droomden jaren geleden van een huis in Normandië, tot ze een advertentie zagen voor een villa style anglo-normande in Erezée, in hartje Ardennen. Uiteindelijk beviel die keuze niet, maar ze leidde hen wel naar een statig classicistisch huis tegenover de kerk in dezelfde gemeente, vlak bij de plek waar het vee in de vorige eeuw van de bron kwam drinken. Het huis was in 1803 door de kasteelheer van Blier gebouwd als buitenverblijf voor zijn dochter en werd achtereenvolgens door een notaris en een dokter bewoond. Hoewel het anderhalf jaar had leeggestaan werd het koppel er toch op slag verliefd op: de zwart glimmende natuurstenen tegels in de gang, het eikenhouten parket in de verschillende vertrekken, de lambrisering in de living met uitspringende erker, van waaruit men een prachtig uitzicht heeft over de tuin. Een tuin die overigens meer wegheeft van een park en die zachtjes afhelt, met erachter prachtige vergezichten over Ardense hellingen waartussen ’s morgens de mist opstijgt. Kortom, een juweeltje.

De nieuwbakken kopers zorgden voor een zachte renovatie, installeerden op de benedenverdieping een kleine bibliotheek en op de eerste verdieping vier kamers die een zekere soberheid en discretie gemeen hebben, ook al werden ze verschillend uitgewerkt. Zelf kozen we voor la chambre du capitaine Garnir, genaamd naar een lokale oorlogsheld, omdat we dan ’s morgens de zon door de gordijnen konden verwachten. En van enig verkeer is er ’s nachts in Erezée sowieso geen sprake. De muren van de kamer werden onversierd gelaten, alleen een mannequinpop en enkele fauteuils zorgen voor wat afwisseling. Op het bed liggen dikke katoenen dekbedden waaronder het heerlijk slapen is. De wit-blauwe badkamer heeft een moderne douchecel, alleen voor het toilet moet men de gang op. Dat geldt voor beide kamers aan de voorzijde, bij de twee achterkamers is er een toilet in de kamer. La chambre d’Amaury et Coralie, aan de achterzijde, werd door de gastvrouw in het blauw gezet en oogt door het wat naïeve karakter van de muurversiering heel bijzonder. In een ander leven heeft Linda zich nog over antiek gebogen en die herinneringen zijn overal aanwezig. Van het antieke kastje in de bibliotheek tot het sobere meubilair op de slaapkamers. Overigens zijn de meeste van die stukken ook gewoon te koop.

Het ontbijt wordt in de voorkamer of in de gezellige keuken geserveerd en omvat diverse soorten brood, charcuterie, kazen, confituur en fruit. Uiteraard met vers sinaasappelsap. Alleen dineren kan men niet in Entre Ciel et Terre maar dat hoeft geen bezwaar te zijn. Drie huizen verder runnen Yves en Cathérine Vanderlinden het restaurant Le Liry waar, zo konden we persoonlijk vaststellen, buitengewoon succulente combinaties wachten. Entre Ciel et Terre telt vier kamers die tegen 95 euro worden verhuurd, ontbijten inbegrepen.

Entre Ciel et Terre, Avenue du Centenaire 1, 6997 Erezée, 02 380 82 80 of 0477 75 57 08, fax 02 380 94 60, e-mail guy.vangeem@pi.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content