Zonder de jonge chef Vincent Gardinal was het dorpje Solre-Saint-Géry gebleven wat het altijd was: een verloren gat op een steenworp afstand van Beaumont. Negen jaar geleden streek de jongeman neer in het hoekhuis, opgebouwd uit een steensoort van de streek, en hij werkte er zij aan zij met de vorige eigenaar. Zes jaar geleden nam hij zelf het heft in handen en bouwde het pand uit tot een van de beste restaurants van Wallonië. Wie er binnenkomt, snuift meteen de sfeer op: het interieur gaat gebukt onder eeuwenoude balken met typische gewelven. De vloer bestaat uit diverse marmersoorten, waaronder het rode marmer uit Rance, een paar kilometer verderop, en brengt kenners in verrukking. Tegen de muren hangen damesportretten van de schilder Mackowiak, waarover de meningen uiteenlopen. Voor wie – om welke redenen ook – meer privacy wenst bij het tafelen, heeft de eigenaar nog enkele kleine ruimtes ingericht.

Het gebouw dateert uit de 17de eeuw en talrijke elementen uit die tijd zijn intact gebleven. Aanvankelijk was het een klooster, en de L-vormige galerij die op de binnenplaats uitkijkt en waar de gasten het aperitief of de koffie kunnen nemen, herinnert aan die periode. Later was het een boerderij, dan weer stond het een hele tijd leeg, tot restaurateurs zich over het kleinood ontfermden.

Alhoewel Le Prieuré de Saint Géry in de eerste plaats naam en faam verwierf als restaurant, blijven de vijf kamertjes erg in trek omdat veel gastronomen zich ook graag te goed doen aan wijn bij het eten. Die kamers zijn verschillend van vorm en grootte, enkele werden zelfs op verschillende niveaus uitgebouwd. Er is een tussenverdieping met een authentiek maar verlaten zwaluwnest, en een andere kamer heeft een aanpalend vertrek voor een derde gast. Het best beviel ons het kleine flatje, waar de slaapkamer gescheiden is van een salonnetje, en waar men in zich roomkleurige tinten een beetje weg van de wereld waant.

Vindt men het daar wat te benauwd, dan kan men op de galerij op de eerste verdieping – het vroegere balkon van de priorij – lezen of iets drinken, met uitzicht op het terras en de kleine waterpartij.

Le Prieuré de Saint Géry telt 5 kamers die voor 2500 fr., 61,97 euro (single) of 3750 fr., 92,96 euro (double) verhuurd worden, telkens inclusief ontbijt. Uiteraard wordt voorrang verleend aan gasten die er dineren. Er zijn diverse arrangementen, zoals dat tijdens het weekend. Voor 3700 fr., 91,72 euro per persoon geniet men er van een degustatiemenu (wijn niet inbegrepen), overnachting en ontbijt. Blijft men twee nachten, met twee diners, dan wordt dat 6900 fr., 171,05 euro.

Le Prieuré de Saint Géry, rue Lambot 9, 6500 Solre-Saint-Géry. Tel. 071-58 97 00, fax 071-58 96 98.

tekst Pierre Darge / foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content