Ligging : in de stad I Sfeer : authentiek antiek I Reistijd : vijf kwartier rijden van Brussel I Prijzen : correct

Caroline Goethals is een schat van een gastvrouw : goedlachs, boordevol dynamiek en welwillendheid. Na een carrière in het onroerend goed en de olie streek ze neer in een prachtig oud klooster in het hartje van Rochefort. Aanvankelijk werden daar hoofdzakelijk bevriende jagers ontvangen, maar haar enthousiaste gastvrijheid leidde er uiteindelijk toe dat ze de deuren opengooide voor vreemden, die vaak vrienden werden.

Het voormalige klooster, waarvan het oudste deel uit 1629 dateert, werd tijdens de Franse Revolutie door de overheid in beslag genomen om het als hôpital de campagne te gebruiken. Toen het vervolgens in privéhanden overging, werd het door de nieuwe eigenaar in twee delen opgesplitst, zodat elk van zijn dochters een stuk erfde. Door de eeuwen heen heeft het veel van zijn authenticiteit weten te behouden, en in de Tweede Wereldoorlog, toen Rochefort tijdens bombardementen werd platgelegd, ontsnapte het als bij wonder aan de verwoestingen.

De gang in authentieke lokale roze marmer van St. Rémy, intussen uitgeput, en met lambriseringen afkomstig van het plaatselijke tribunaal, geeft het geheel een bijzonder cachet. In het salonnetje met haard, waar het enige televisietoestel van het huis staat, vraagt een forse everzwijnenkop de aandacht. Het dier werd door Caroline tijdens de jacht persoonlijk neergelegd, tot afgunst van de mannelijke jagers.

Op de eerste verdieping werden vijf gastenkamers gecreëerd, waarvan vier aan de voorzijde. Het is moeilijk kiezen, omdat ze allemaal aparte, aantrekkelijke elementen bevatten : van een losstaand ligbad op pootjes tot heerlijk oude doeken. Uiteindelijk opteren we voor Charlotte , met een hemelbed en een magnifiek negentiende-eeuwse schilderij van een jong meisje dat volgens de notities op de achterzijde haar zevende paar kousen breit.

Het ontbijt wordt in een aparte kamer opgediend. Er komen heerlijke croissants op tafel, koeken en brood, een flinke snee kaas, fruitsap, en confituur die eigenhandig en met liefde door Caroline is bereid. Maar boven alles wordt het verblijf opgefleurd door de bruisende persoonlijkheid van de gastvrouw. Zij is ook een talent in de keuken, maar daarvoor arriveerden we te laat. Wie, zoals wij, elders een hapje wil eten, kunnen we uit eigen ervaring en met overtuiging Couleur Basilique aanraden, in het stadscentrum.

TIP

De grotten van Lorette, in Rochefort.

Info

Le Vieux Carmel telt vijf kamers waarvoor tussen 65 en 85 euro wordt gevraagd, inclusief ontbijt.

Table d’hôtes, op reservatie, vanaf 20 euro per persoon.

Le Vieux Carmel Rue Jacquet 61, 5580 Rochefort, 084 44 53 41 en 0477 67 16 48, www.levieuxcarmel.be

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content