Één must-do als u deze zomer naar Milaan afzakt : duik zo rond zevenen een van de vele bars in voor happy hour en proef van de levendige Italiaanse aperitiefcultuur.

Voor u denkt aan studenten, foute danscafés en twee-pintjes-voor-de-prijs-van-één : happyhour betekent in Milaan, en bij uitbreiding de rest van Italië, niet wat het bij ons betekent. Cocktails worden niet goedkoper na zevenen in Milaan, maar meestal net enkele euro’s duurder – ergens tussen zeven en vijftien euro. In ruil mag u à volonté met uw bordje aanschuiven aan een buffet van pasta- en rijstsalades, bruschetta, pizzastukken, aardappelen en worstjes en artisjokkenharten. En voor u vraagt “Is dit gratis ?” ja, dit is gratis – het eten is inbegrepen in de prijs van uw cocktail. Ga zoveel gastvrijheid evenwel niet te buiten : het is echt wel de bedoeling dat u tegen negen of tien uur nog een restaurant induikt voor een échte maaltijd. En hou het bij één of twee cocktails : je lam zuipen wordt als bijzonder uncool beschouwd in Italië.

Een fantastische traditie, een uitvergrote versie van de klassieke schuimwijn met wat borrelnootjes als aperitief, die niet toevallig in Milaan is begonnen. Nog meer dan een modestad is Milaan het financiële centrum van Italië – let maar eens op het aantal banken en verzekeringskantoren in het straatbeeld. De filosofie van rendabiliteit en efficiëntie is duidelijk voelbaar : zet u even op een terrasje en u ziet de Prada-maat- en mantelpakjes jachtig voorbijstappen naar hun volgende businessmeeting. Espresso’s worden bij voorkeur rechtstaand aan de bar opgedronken, even gaan zitten wordt beschouwd als tijdverlies. Time is money, weet u wel. Na zevenen slaat de sfeer plots helemaal om. Happy hour is namelijk het perfecte antidotum voor zoveel haast : na het werk duiken de Milanezen met hun vrienden of collega’s een van de vele aperitiefbars in om te onthaasten bij een mojito, negroni of spumante. Pas tegen negen of tien uur lopen de restaurants vol. Gejaagde dag, trage avond.

De nieuwe traditie heeft de laatste jaren een grote opmars gemaakt, vooral bij jongeren. En dat is ook de bars niet ontgaan. Milaan kent een heel gamma aan aperitiefbars : wij probeerden de statige klasse van Bar Basso (barbasso.com), de oudste bar van de stad, het loungy Radetzky Café, ideaal voor wat ‘hippe mensen kijken’, 10 Corso Como, een oase van groene rust in de Milanese uitgaansbuurt (10corsocomo.com), en de tijdelijke designopenluchtbar Camparitivo aan het Triennalemuseum. Doe voor u binnengaat in een bar ook even aan windowshoppen – het buffet is op de ene plaats beduidend rijkelijker dan het andere, en met wat zoeken vindt u zelfs sushi of oosterse aperitiefjes. Een leuke buurt om rond te kijken is het boomende Navigli, de kanalenwijk ten zuidwesten van het centrum waar de kunstenaars en artiesten thuis zijn. Een sbagliato of americano smaakt nu eenmaal net iets beter aan de rand van het water.

“Naar de rest van Italië ga je om een pasta te eten, naar Milaan ga je om een cocktail te drinken”, zegt Paolo achteraf, de gids die ons van bar naar bar meesleurde. We kunnen hem geen ongelijk geven. En eerlijk : we kunnen niet wachten tot happy hour ook in België hetzelfde betekent.

DOOR GEERT ZAGERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content