Antwerpen is al lang de winkelstad, maar bij elke tocht zijn er weer nieuwe ontdekkingen te doen. We snuffelden door de interieurwinkels, op zoek naar tips.

Het regent pijpenstelen en toch is de stad niet leeg, want Antwerpen blijft het Vlaamse Mekka van het trendy winkelen. Opvallend, hoe vlotjes elegante dames overweg kunnen met grote paraplu’s én veel draagtassen. Daarin vermoedelijk de nieuwste jurken, mutsen en schoenen voor de winter.

Wij houden onze blik echter op de interieurwinkels en keren na een lange tocht terug naar huis met een stuk zeep, een gedroogde vis en een oude lamp. Maar ook met zeventien adressen. Uiteraard hadden we vaker de betaalkaart te voorschijn willen halen. Om te voorkomen dat er op het schermpje saldo ontoereikend zou verschijnen, lieten we de kast uit 1945 van Arne Vodder wijselijk staan, bekeken we de al meer dan dertig jaar geleden ontworpen Togo van Ligne Roset op een afstand en bij de Noguchi-lampen hebben we alleen maar even staan dromen.

De parel van het modernistische antiek bevindt zich in een zijstraat van de Kloosterstraat. Achter een grote deur ligt het depot en de winkel van Michaël Marcy. Hij is het die de Kloosterstraat uitgevonden heeft, 25 jaar geleden was hij de eerste die sixties design verkocht. Hij heeft het vooral voor de echte pop. Zijn tweede liefde is het constructivisme. In de winkel heeft hij een prachtige eetkamer staan, vermoedelijk van Van Huffel. Wie liever iets van de jaren vijftig heeft, vindt er eveneens zijn gading, of was je al lang op zoek naar een buffet uit je kinderjaren? Wat je ook zoekt, Marcy heeft het. Zelfs een grasgroene Valentino typewriter.

Michaël Marcy, Arsenaalstraat 5, 2000 Antwerpen, 03-248 98 00. www.marcymichaël.com. Open van woensdag tot zondag van 16 tot 18 uur.

Jan Leestmans is een rare vogel. Anderhalf jaar geleden opende hij een ongewone winkel met spullen waar hij sinds zijn kindertijd zelf van houdt: gedroogde vissen, zeesterren, fossielen en skeletten. Op een sobere en mooie manier verkoopt hij in Steen en been spullen die toeristen in de Filipijnen ook aangepraat worden. Sommige van de voorwerpen zwemen naar het kitscherige, andere zijn zonder twijfel buitengewoon mooi. Een stuk mammoet uit de Noordzee, een zakje schelpjes voor 50 fr. of een Kaapse buffelkop waar je 17.000 fr. voor neertelt. Bovendien heeft elk ding zijn verhaal en Leestmans weet die wondermooi te vertellen.

Steen en been, Volksstraat 59, 2000 Antwerpen, 03-237 25 22. Open van dinsdag tot zaterdag van 11 tot 18 uur.

Kringloopwinkels winnen aan populariteit, toch zien ze er ver van hip uit. Schuin tegenover Steen en been zit Spullenhulp. De meubelafdeling maakt een troosteloze indruk, maar op de verdieping erboven is het prettig zoeken tussen de resten van onze wegwerpmaatschappij. De spullen liggen betrekkelijk ordelijk gesorteerd en je kunt er kiezen uit 30 schrijfmachines, 500 glazen, 200 Tupperware-dozen en 28 koffiekoppen met filters. Gesigneerd design vind je er niet, wel kitsch en rommel in overvloed.

Spullenhulp, Volksstraat 52, 2000 Antwerpen. Open van maandag tot vrijdag van 10 tot 12 en van 13 tot 16.30 uur.

Voor echt en vooral vals antiek moet je in de Kloosterstraat zijn. Tussen de rommelwinkels bevinden zich enkele uitzonderingen. Fiftie-fiftie is er een van. De Nederlander Bill Kuypers verkoopt er al drie jaar in hoofdzaak Amerikaans meubilair, van onder anderen Herman Miller. In de etalage staat een Eames-stoel, binnen een bed van George Nelson en een stoel van Frank Lloyd Wright. Naast die klassiekers tref je er een kitscherig bureau uit de jaren zeventig. Omdat hij vooral aan handelaars verkoopt, beweert hij goedkoop te zijn. Het leukst in de winkel zijn Space en Jacqueline, Bills hondjes.

Fiftie-fiftie, Kloosterstraat 156-187, 2000 Antwerpen, 03-237 43 72, www.fiftie-fiftie.be. Open van woensdag tot zaterdag van 14 tot 18uur.

Verder in de Kloosterstraat heb je Expo 54. In een glanzend wit interieur staat het hipste design van de voorbije zestig jaar uitgestald. Achterin vind je mindere stukken. Er wordt verwacht dat je kijkt en niets vraagt. “Want”, zegt de eigenaar “wat ik te vertellen heb, is bijzaak.” De meubelen spreken voor zich en de prijs bepaalt hij ter plekke, à la tête du client. Zowel zijn prachtige Noguchi-lampen, als de Saarinnen-tafel en -stoelen blijken voor ons te duur. Volgende keer misschien toch mijn gescheurde jas aantrekken.

Expo 54, Kloosterstraat 54, 2000 Antwerpen, 075-63 16 10. Open van woensdag tot zaterdag van 14 tot 18 uur.

Op de winkelruit staat geschreven: International Art Development, maar de zaak is beter bekend als Francis. Al jaren weten ze er de jetset van de hele wereld aan te trekken. Publicaties in Japan, klanten in New York, het is allemaal heel gewoon. Je vindt er tweedehands meubilair en kleren. Hoofdzakelijk gesigneerd. De collectie heeft een hoog BoBo-gehalte. Non-conformisme en chic gaan er hand in hand.

Francis, Steenhouwersvest 14, 2000 Antwerpen. Open van woensdag tot zaterdag van 12 tot 18 uur. Zondag en maandag van 15 tot 19 uur. www.francis.be.

Van een heel ander allooi is The Linen House in dezelfde straat. In de eerste plaats bekend als stoffenwinkel, maar men verkoopt er ook bedden, zitbanken en kasten. In één adem kun je er de slaap-, eet- en zitkamer stofferen. En een bijbehorende pyjama laten inpakken. Alles in de nog altijd populaire witte tinten, maar ook in rood of kaki. De nieuwe modekleuren vinden dus ook hun weg naar de landelijke stijl.

The Linen House, Steenhouwersvest 51, 2000 Antwerpen, 03-227 33 18. Open van dinsdag tot zaterdag van 10.30 tot 13 en van 14 tot 18 uur.

Voor het echte kashba-gevoel moet je bij Bazar Bizar zijn. De naam verraadt het al. Je treft er bijzonderheden uit de hele wereld, met één gemeenschappelijk kenmerk: kleur. In de bonte winkel staan meubelen en huishoudspullen die de eigenaars voor jou persoonlijk zijn gaan zoeken in Indonesië, China, India of de Filipijnen. Het is hun niet zozeer om het etnische aspect te doen, want veel van de voorwerpen laten ze zelf ter plekke maken, maar om het decoratieve.

Vooral de boomwortels uit Indonesië zijn spectaculair. Ze kosten ook snel 100.000 fr. Wie minder op zak heeft, kan met een glazen visje van 30 fr. huiswaarts keren.

Bazar Bizar, Steenhouwersvest 22, 2000 Antwerpen, open van maandag tot zaterdag van 11 tot 18 uur, op zondag van 14 tot 18 uur. Dinsdag gesloten.

Inter Design brengt al 30 jaar het nieuwste meubeldesign. In tegenstelling tot de meeste meubelwinkels is de zaak zeer klein, niet meer dan een smaakmaker. Het echte werk gebeurt op de eerste verdieping waar aan interieurarchitectuur wordt gedaan. Voor wie er toch anders over denkt en een stoel uit de etalage wil gaan kopen, twee voorwaarden: geen bancontact, zo staat het in grote letters op de deur. Ten tweede word je bij het niet kennen van de naam van een ontwerper van één of andere stoel, door de mooie verkoopster vriendelijk verzocht het thuis eventjes op te zoeken in je eigen bibliotheek.

Inter Design 88, Lombardenvest 40, 2000 Antwerpen, 03-233 16 98. Open van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 13 en van 14 tot 18 uur. Op zaterdag van 10 tot 13 en van 14 tot 18 uur.

Herman De Backer is een gevestigde waarde in Antwerpen. Al veertig jaar verkoopt hij design van vooral Scandinavische en Italiaanse oorsprong. Sommige voorwerpen kocht hij veertig jaar geleden voor het eerst en zitten nog altijd in de collectie. Terwijl veel van de stukken van Royal Copenhagen, Stelton of Ittala tijdloos zijn, krijg je in de winkel toch het gevoel dat de tijd er is blijven stilstaan. De inrichting doet heel erg jaren tachtig aan.

Herman De Backer, Korte Gasthuisstraat 24, 2000 Antwerpen, 03-232 08 92. Open van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 13 en van 14 tot 18 uur. Op zaterdag van 9.45 tot 18 uur.

Bij Home of Obsession zijn ze tevreden, want voor het eind van het jaar openen ze een winkel in Parijs. Dit succesverhaal begon bij een kleine winkel van woonaccessoires in de Leopoldstraat, al snel volgde de veel grotere Home of Obsession waar ook meubelen verkocht worden. Je vindt er eenvoudig wooncomfort dat in de eerste plaats gezelligheid moet uitstralen. Naast de collectie van Gunther Lambert hebben ze er een zeer grote stoffencollectie.

Home of Obsession, Lange Gasthuisstraat 28, 2000 Antwerpen, 03-233 59 20. Open van maandag tot zaterdag van 12 tot 18uur.

Wie een nieuw Scandinavisch meubel zoekt, trekt naar de Jeruzalemstraat. In een oud pakhuis zit Scan-design. Ze verkopen er de bekende merken als Artek, Stokke, Ittala, Arabia, maar ook mindere goden (die vaak minder mooi zijn). Hier wint gezelligheid het van design. Hoe ook, het is prettig struinen door de drie verdiepingen tellende winkel en de geur van massief hout op te snuiven.

Scan-design, Jeruzalemstraat 10, 2000 Antwerpen, 03-232 11 07. Open van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 18 uur.

Bij Avant-Scene verkopen ze Belgisch en buitenlands topdesign: de tafel van Maarten Van Severen, de Vitra-stoel van Panton, een bankstel van Jasper Morrison voor Cappellini.

Mooi en voorspelbaar, helemaal in de lijn van de nieuwste trendy straat van Antwerpen. Wie iets gedurfder wil, bijvoorbeeld de Flying Carpet van Ilkka Suppanen (en die niet met de Weekend Knack-wedstrijd heeft gewonnen), kan het meubel hier bestellen.

Avant-Scene, Hopland 3-5, 2000 Antwerpen, 03-231 88 26. Open van dinsdag tot zaterdag van 11 tot 18 uur.

Ze hebben ongetwijfeld de grootste en de witste etalage van de stad: Scoonwoon. Op 600 m² tonen ze hun smaak in design: vooral wit, grijs en huiselijk. Geen opvallende ontwerpen, geen gekke kleuren, maar degelijke merken, zoals Cinna en Ligne Roset. Ze hebben de nieuwste modellen, maar ook de Togo, ontworpen in 1963, staat er in een witte versie nog te koop. In de stoelenkamer, op de bovenste verdieping, ontdekken we plots kleur: een twintigtal modellen staan er in alle kleuren bij elkaar.

Scoonwoon, Gemeentestraat 1, 2060 Antwerpen, 03-232 45 72, www.scoonwoon.be. Open van maandag tot zaterdag van 10 tot 18 uur.

Shoppen kan boeiend zijn, dat bewijst Galerij 70 al 12 jaar. Luc Van de Wouwer exposeert er gesigneerd design van de jaren veertig tot zeventig. De houten kast van de Deen Arne Vodder, de stoel van de Zweed Ynge Ekstrom of de rieten zitjes van de Fin Eeno Aarnio zijn prachtig en uniek. Wie op zoek gaat naar schoonheid en authenticiteit, vindt hier de combinatie. Bovendien weet Luc Van de Wouwer over elk meubel een geschiedenis te vertellen.

Galerij 70, Minderbroedersrui 70, 2000 Antwerpen, 03-234 17 84. Open van woensdag tot zaterdag van 12 tot 19 uur.

Wil je een nieuwe badkamer laten installeren, dan is Waterl’eau het juiste adres. Al acht jaar verkopen ze alles wat met het baden te maken heeft. Van een stuk zeep tot een luxueuze badkamer. Omdat baden lang niet meer alleen met hygiëne te maken heeft, maar vandaag ook wellness een rol speelt, gaan steeds meer mensen aandacht besteden aan hun badkamer. Vandaar het succes van dit piepkleine winkeltje. Je vindt er allerlei merken, onder meer de Franse kranen van Volevatch.

Waterl’eau, Schuttershofstraat 47, 2000 Antwerpen, 03-226 75 86. Open van dinsdag tot zaterdag van 13 tot 18 uur en op maandag van 13 tot 18 uur.

Hilde Bouchez / Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content