ANTIEK
Valse vijzel
HERKOMST : Nederland
DATERING : 20e eeuw
Op deze vijzel staat : ‘Heinrigk ter Horstheme fecit anno 1576’. We vonden een soortgelijk exemplaar in een Nederlandse catalogus. We vermoeden dat het een waardevol stuk is.
We moeten de eigenaar teleurstellen, dit exemplaar is gewoon nep. De vervalsing gebeurde in de vorige eeuw, toen dit soort vijzels erg in trek waren. De falsaris nam zelfs de moeite niet om de naam correct te schrijven. Hendrik ter Horst (1610-’66) was een bekende bronsgieter uit Deventer, destijds in de Noordelijke Nederlanden een belangrijk centrum voor de klokken- en vijzelgieterij. Zelfs het jaartal klopt dus niet, omdat de vervalsing te oud werd gedateerd. Veel antieke vijzels uit de Nederlanden dragen de naam van de gieter en een jaartal. Niet zelden werden ze verrijkt met een gelijkaardige fries. Deze vervalsing is dus een pastiche, geïnspireerd op een oud voorbeeld. Authentieke vijzels herken je aan het ontbreken van een verticale gietnaad en een zeer gladde kelk. Van dit exemplaar is de kelk oneffen, waardoor hij nooit goed kan hebben gediend. De te verbrijzelen stoffen moeten immers mooi egaal kunnen worden fijngemalen. Ook de randen van oude vijzels zijn fijn en overal precies even dik. Vervalsingen zijn ruwer en oneffen. Zo’n antieke vijzel van ter Horst is al snel 2000 à 3000 euro waard, dit exemplaar is slechts 15 euro waard.
Vragen sturen naar Piet Swimberghe, Raketstraat 50 (bus 3), 1130 Brussel of antiek@knack.be
Waardebepalingen worden onder het grootste voor- behoud gegeven. Foto’s kunnen we niet terugzenden.
Meer info over antiek vindt u op www.weekend.be.
U kunt ook via deze weg vragen laten beantwoorden.
Hulman aap
HERKOMST : Bohemen
DATERING : 20e eeuw
Op deze aap (48 cm) staat onderaan ‘Hulman’, maar we weten niet waar dat op slaat. Is dit een curiosum of niet ?Eerst dacht ik dat het om een oude reclame ging, maar na wat opzoekwerk blijkt de benaming ‘Hulman’ (hoelman in het Nederlands) te slaan op een langoer. Langoer betekent letterlijk ‘lange staart’. Het gaat om een primaat uit Zuid- en Zuidoost-Azië. De hoelman, waarvan er enkele soorten worden onderscheiden, dankt zijn naam aan hanoeman, de god die in het hindoeïsme de gedaante heeft van een sprekende aap. Op Indiase tempels zitten vaak van deze apen. Dit fraaie beeld werd begin twintigste eeuw in een Boheems atelier vervaardigd. Porseleinen dierenfiguren zijn al heel lang gewild, zeker als ze zo groot zijn. Dit exemplaar mag dan niet echt antiek zijn, toch is het een imposant stuk, waarvan de waarde toch rond de 600 euro of meer ligt. Vermoedelijk maakt het beeld deel uit van een reeks die verschillende apensoorten voorstelt.
DOOR PIET SWIMBERGHE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier