ANTIEK
LAMP
Mijn moeder heeft deze lamp in 1942 geërfd. De dekoratie is erop geschilderd. Er staat een signatuur op van “Van de Winner”. Is het een waardevol stuk ?
Uw lamp werd in de jaren dertig verfraaid met een beschildering om er rijker uit te zien. De schilder nam het glas van de beroemde Franse glaskunstenaar Emile Gallé als voorbeeld. Bij het glas van Gallé werd de versiering met zuren geëtst. Maar Van de Winner heeft vermoedelijk emailverf gebruikt, die lichtjes op het glas werd gebakken. Dat is beter dan olieverf die vroeg of laat zou afpellen. De lamp zelf is van simpele makelij. Gezien het om een geïmiteerde dekoratie gaat, heeft ze eerder een dekoratieve dan een antiquarische waarde. We schatten de waarde op zo’n kleine 10.000 fr., op voorwaarde dat de beschildering van email is.
SCHILDERIJ
Op dit schilderijtje (26 en 36 cm) staat “Verruse” of “Serruse”. Weet u wat meer over deze kunstenaar ?
Volgens konservator Norbert Hostyn van het Museum voor Schone Kunsten van Oostende, is dit een olieverfje van Auguste Serrure (Antwerpen, 1825 Schaarbeek, 1903). Hij was een kleinmeester, gespecializeerd in galante, achttiende-eeuwse taferelen waarin een onbezorgde en feestelijke stemming heerst. Hij borstelde onder meer jachtpartijen, salonscènes, muziekkoncerten en feesten. Dit werkje is een olieverfschets. Het is vermoedelijk een studie van een schilderij naar levend model, bedoeld om later in een groter tafereel met méér personages te integreren. De waarde van het werk bedraagt zo’n 30.000 tot 35.000 fr. Dit genre ligt momenteel niet goed in de markt.
KITSCH
Graag wat uitleg over de ouderdom en de waarde van deze pendule.
Ooit was dit het pronkstuk van een bescheiden woning. De eigenaar behoorde tot de lagere burgerij en kon zich geen dure pendule veroorloven. Dit was de namaak-Rolex van toen, want de klok imiteert een kostbare Parijse pendule van vuurverguld brons. De ontwerper hield rekening met de pronkzucht van de bescheiden man door allerlei opvallende stijlelementen door elkaar te gebruiken. Daarom oogt het ding kostbaar, maar het is het niet : het is kitsch van rond 1860. Er werd zelfs minderwaardig materiaal gebruikt : verguld zink in plaats van brons. In het beste geval is het werk van de klok goed, maar daardoor stijgt de waarde niet. Dit soort klokken wordt ook nooit waardevol. We schatten de waarde op zo’n 8000 fr. In de handel wordt er wellicht iets meer voor gevraagd.
NEO
Is dit een Charles X-klok ?
De Franse koning Charles X regeerde van 1824 tot 1830. De periode na de val van Napoleon wordt aangeduid als de Restauration (van 1815 tot 1830). In die tijd werd de strenge empirestijl verzacht met afgeronde vormen. De stijl was een reaktie op de Napoleontische tijd (toen regeerden de Bourbons opnieuw het land). Dit uit zich in het gebruik van meer versiering en een voorkeur voor lichte houtsoorten. Maar de vormentaal blijft vrij simpel. Deze pendule is echter overladen. Dit bravourestuk is puur romantisch van aard. De klok lijkt net iets ouder dan 1860. De vormgeving is net zo kitscherig als van de vorige klok, maar de afwerking is beter. Deze bronzen pendule is vuurverguld. Vermoedelijk is ze van Parijse herkomst. Dit was het schoorsteenstuk van een gefortuneerde fabrikant zonder goede smaak. We schatten de waarde op 40.000 fr.
PIET SWIMBERGHE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier