ANTIEK

Piet Swimberghe

DECO

Op dit frivole maskertje (20 cm hoog) staat “Bizarre by Clarice Cliff, Wilkinson England”. Zegt u dat iets ? Het zou flink wat waard zijn, is dat zo ?

Dit is inderdaad een biezonder stuk uit de Dolle Jaren Twintig. Bij ons komt dit soort keramiek nauwelijks voor. Het masker werd ontworpen door een eigenzinnige kunstenaar, Clarice Cliff (1899-1972). Zij werkte samen met Laura Knight en Frank Brangwyn voor de fabriek van A.J. Wilkinson. In 1927 en 1928 maakte ze een kollektie rariteiten die onder de naam “Bizarre” werden geproduceerd. Het betreft een apart genre dat vooral in Groot-Brittannië sukses kende. Cliff ontwierp sierstukken én serviesgoed. Thans is haar werk erg gezocht bij verzamelaars van art-decokeramiek. Vooral in Engeland, waar het ook door de grote veilinggiganten als Christie’s en Sotheby’s wordt aangeboden. Doordat het hier minder bekend is, is de commerciële waarde niet zo groot. We schatten de waarde van dit masker op ongeveer 50.000 fr.

SNUIFTABAK

Kan u ons iets vertellen over deze tabakspot ?

In tegenstelling tot wat iedereen denkt, zat er in een dergelijke pot geen tabak om te roken, maar snuiftabak. Goed twee eeuwen geleden was heel Europa in de ban van het snuiven. Geen man, vrouw of kind ontkwam aan de snuifrage. Iedereen snoof tabak, zelfs de landman en de koning. Er werd bijna minder gerookt dan gesnoven. Deze mode stierf in onze eeuw een stille dood met de opkomst van de sigaret.

Snuiftabak kreeg wel een aparte bereiding. Hiervoor werd de goedkope inlandse tabak vermengd met de dure Virginia. Door dit mengsel flink te sausen ging het fermenteren. Daarna werd het fijn gemalen. Voor de saus bestonden diverse recepten. Zo ontstond een zeer uitgebreid gamma aan soorten snuiftabak. De bekendste zijn de Farinas, Tabac de Paris, Tabac de Strasbourg, Pompadour, Brazil en Tonca. Deze tabak werd in de winkel in grote potten bewaard. Ze waren meestal van faience en voorzien van een opschrift. De fraaiste komen uit de Delftse plateelfabrieken. Deze antieke pot is ongeveer een anderhalve eeuw oud en is vermoedelijk van Franse makelij. We schatten de waarde op 18.000 fr.

VALS

Graag een waardebepaling van deze Afrikaanse grafbeeldjes.

Momenteel wordt de markt overspoeld met Afrikaanse beeldjes van steen of keramiek. De meeste, zoals deze, zijn vals. Het zou ons niet verwonderen dat de falsaris kunststeen heeft gebruikt. De autentieke eksemplaren zijn zeer zeldzaam en kostbaar. Hoedt u voor dergelijke kitsch die meestal op vlooienmarkten wordt verkocht.

LAVABO

Heeft zo’n oude lavabo enige waarde ?

Natuurlijk heeft dit fraaie wasbekken een waarde. Dit pronkstuk is een goede honderd jaar oud en komt uit een Engelse fabriek. Wellicht staat er een merkteken op de onderkant. Nogal wat Engelse fabrieken waren gespecializeerd in de aanmaak van rijkversierde sanitaire keramiek. Het gaat om puur machinewerk, want de decors werden erop gedrukt. Vroeger vond je die lavabo’s veel aan onze kust en in de mooiste herenhuizen van Antwerpen en Brussel. Thans zijn ze zo goed als onvindbaar en flink wat waard. We schatten de waarde van dit eksemplaar op 30.000 fr.

PIET SWIMBERGHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content