Piet Swimberghe

PENDULE

We vermoeden dat deze klok (48 cm hoog) minstens 120 jaar oud is, klopt dat ?

Deze Parijse pendule is van rond 1830. Dit tijdperk wordt de Restauration genoemd. Na het Empire, dus na de val van de regering van Napoleon in 1815, werd in Frankrijk het koningschap opnieuw ingesteld. Tussen 1815 en 1824 regeerde Louis XVIII en van 1824 tot 1830 Charles X. In de antiekhandel wordt de stijl van dit tijdperk algemeen met de term “Charles X” aangeduid. Toen verdween het strenge karakter van de meubelkunst. De meubels werden kleiner, burgerlijker en druk versierd met snijwerk en inlegwerk. In Duitsland wordt dit tijdvak de biedermeiertijd genoemd.

De Charles X-periode is momenteel erg populair. Niet helemaal ten onrechte, want toen werden veel fraaie objekten gemaakt. Het was net voor de industriële revolutie : het meeste meubilair komt uit kleine ateliers en is nog vrij artisanaal gemaakt. Zo is deze pendule mooi evenwichtig ontworpen en goed afgewerkt. Het brons is vuurverguld. In het Frans spreekt men van ormolu of vermeil, termen die ook bij ons in de antiekhandel worden gebruikt. Bij deze techniek wordt het voorwerp in goudamalgaan gedompeld (een mengsel van goud en kwik) en in het vuur verhit. Het kwik verdampt en het goud blijft op het voorwerp achter. Wegens het gevaar werd deze techniek vanaf 1830 verboden.

We schatten de waarde van deze pendule op 50.000 fr. De verkoopprijs ligt vanzelfsprekend hoger.

SCHILDERIJ

We kregen dit tableau (75 x 84 cm) uit een erfenis. Het draagt de signatuur van C. Tremerie.

Carolus Tremerie (Gent, 1858-1945) is een typisch voorbeeld van een kleinmeester, aldus konservator Norbert Hostyn. Daarmee bedoelt hij een vakkundige kunstenaar van wie de roem niet verder reikt dan zijn eigen streek. Tremerie was een leerling van Th. Canneel aan de Gentse akademie. Hij schilderde figuren, genretaferelen, stadsgezichten, landschappen en stillevens. Zijn stijl evolueerde van het realisme naar een beheerst impressionisme. Daarvan is dit werk een mooie illustratie. We situeren het schilderij in de prijsklasse van 40.000 tot 60.000 fr.

MONUMENT

Norbert Poulain van de vereniging Interbellum is op zoek naar informatie over dit monument.

Emile Poetou ontwierp in de jaren vijftig een monument voor Van Nu en Straks, bestemd voor een bos in Gaasbeek. Het bestond uit portretten van Herman Teirlinck, Stijn Streuvels, August Vermeylen, Prosper Van Langendonck en Karel Van De Woestijne. Het werd echter nooit uitgevoerd. Ten behoeve van een rekonstruktie voor een tentoonstelling zoekt Norbert Poulain de ontwerpen van Streuvels, Van Langendonck en Van De Woestijne. Die portretten zijn ooit uitgevoerd, doch onvindbaar. Wie meer weet, kan ons schrijven.

ENGELEN

Deze engelen komen uit Noord-Spanje (43 cm groot). Kunt u mij meer vertellen over de ouderdom en de waarde ? Waarvoor diende de ijzeren pin in hun dij ?

Uw engeltjes stammen wellicht nog uit de achttiende eeuw, want ze zijn vrij barok van vorm. Ze lijken inderdaad Spaans. Het snijwerk is vrij grof. Gezien ze oorspronkelijk in een hoog altaar zaten, vandaar de ijzeren pinnen, merkte je het ruwe beeldhouwwerk niet op. Toch zijn ze van behoorlijke kwaliteit, want de proporties zijn geslaagd. We schatten de waarde op 40.000 fr. voor het duo, maar de verkoopprijs bij de handelaar zal zo’n kleine 40 % hoger liggen.

PIET SWIMBERGHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content