:: Annie Féolde : Enoteca Pinchiorri, Via Ghibellina 87, 50122 Firenze, +39 055 242 777, www.enotecapinchiorri.com

teert vooral op de faam een van de duurste wijnkelders ter wereld te hebben.

De Enoteca Pinchiorri heeft haar naam niet gestolen, want wat zich in dit zestiende-eeuwse Florentijnse paleisje op het gebied van wijn afspeelt, is werkelijk spectaculair. Het is inderdaad in een wijnproeverij dat Annie Féolde begon met enkele hapjes klaar te maken die goed pasten bij de wijnen die door haar levensgezel Giorgio Pinchiorri werden geschonken. Dat was in 1972. Drie jaar eerder was de jonge dame uit Nice in de Toscaanse hoofdstad aanbeland om Italiaans te leren. En sommelier Giorgio Pinchiorri had blijkbaar niet alleen verstand van wijn…

De man houdt zich graag op de achtergrond, maar is een kei op zijn gebied. De Enoteca Pinchiorri heeft momenteel meer dan 120.000 flessen in zijn kelders die met veel toewijding verzorgd worden door vier of vijf hoofdsommeliers. Zij zijn voltijds bezig met het koesteren van de schatten die op één van de exclusiefste wijnkaarten ter wereld prijken. Pinchiorri kan u bijvoorbeeld een degustatie van vijf zeer grote bordeauxwijnen van een zeer groot wijnjaar aanbieden. Of een van de vijf mooiste syrahs ter wereld. Lijkt zo’n degustatie u wat, neem dan een dikke portemonnee mee. Want voor dergelijke heerlijkheden betaalt u toch enkele honderden euro’s per persoon, voor vijf glazen. De prijzen op de wijnkaart zijn navenant. De minst prestigieuze etiketten beginnen bij 200 euro en 500 euro is zowat de norm. Giorgio weet het goed aan boord te leggen, vooral ook omdat hij kan rekenen op fondsen van zijn Japanse vennoten die in 1992 een replica van de Enoteca hebben geopend in Tokio.

Wijnen met zo’n uitstraling zouden de keuken van Annie Féolde naar de achtergrond kunnen verdringen. Maar de liefhebber van lekker eten zij gewaarschuwd : de rekening is een van de gepeperdste ter wereld. Een gerecht van minder dan 80 euro vind je er nauwelijks. Een maaltijd kost gemakkelijk het drie- tot viervoudige, zonder de wijnen uiteraard.

Met zulke prijzen verwacht je ook superlatieven. En inderdaad, de twee chefs, Italo Bassi en Riccardo Monco, werken bijzonder goed, ook met een zekere originaliteit, zoals de baarden van sint-jakobsschelpen bereid als orgaanvlees op Florentijnse wijze.

Ook andere gerechten hebben de faam van het huis gemaakt : de pasta met scampi’s en tomaat op drie verschillende wijzen. De vrouw des huizes heeft blijkbaar een zwak voor het getal drie, want het komt nog een paar keer op het menu voor, zoals haar bereidingen van ganzenlever. Annie Féolde werd twee keer bekroond met drie sterren. De eerste keer in 1993, maar twee jaar later werden ze haar weer ontnomen. “De kwaliteit heeft te lijden, te veel bezigheden buiten het moederhuis”, zeggen zij die het kunnen weten. In 2004 prijkten in de Italiaanse editie van de Michelingids opnieuw drie sterren bij de Enoteca Pinchiorri, zodat Italië nu trots kan zijn op drie vrouwen met drie sterren. Annie straalt. En Giorgio blijft de beste wijnflessen ter wereld koesteren.

Tekst en foto’s Jean-Pierre Gabriel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content