ANKERPLEK VAN EEN DANDY

Een flat met een klassiek, deftig, zelfs vrij royaal uitgedost salon met onder meer in het midden ottomanes van Jacques Garcia en boven de bank 'De Lente', een schilderij van Auguste Léveque. © LENNEN DESCAMPS

EEN MODEAGENT DIE DE WERELD RONDREIST, DOL IS OP OUDE MUSEA, GRAAG TENTOONSTELLINGEN EN TRENDY SHOPS BEZOEKT, HOUDT VAN EEN STATIGE FLAT MET WAT GLAMOUR.

In deze flat leef je met de geschiedenis in huis, want je kijkt op het barokke monument van het Antwerpse Lambermontplein, genoemd naar de man die in de negentiende eeuw door de afkoop van de Scheldetol van Nederland zorgde voor de renaissance van de haven. Het deftige plein was rond 1900 een van de statige buurten van de stad, die ook wel als ‘Petit Paris’ bekendstaat. In veel oude steden kregen dergelijke chique belle-epoquewijken die titel opgekleefd, met een knipoog naar de Parijse grandeur. Daarvan zijn ook echo’s terug te vinden in dit interieur, met nogal wat pomp en staatsie.

In de living hangt er een groot schilderij dat de lente uitbeeldt van Auguste Léveque, een sierlijk, klassiek tableau. De bewoner houdt van de kunst gemaakt tussen 1870 en 1910, het meest nog van de classicistische style pompier met hier en daar een vleugje moderniteit. Want er hangt ook werk van Edgard Tytgat en enkele tekeningen van Jean Cocteau, de beroemde Franse dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Zijn droom is trouwens er ooit een werk bij te hangen van sir Alma Tadema, de Nederlands-Britse kunstschilder die zijn opleiding begon aan de Antwerpse academie en beroemd werd met zijn elegante scènes uit de klassieke oudheid. Daarmee begrijp je meteen dat de bewoner van deze flat een dandy is die zijn wereld kent.

Als modeagent reist hij tussen Milaan en New York, bezoekt er trendy zaken en veel musea. “Dit pand heeft natuurlijk wel wat met Antwerpen”, verklaart architect Patrick Six (ontwerpbureau Ensemble) die de hele restauratie en renovatie op zich nam. “Maar dit interieur kon zich ook in Londen of New York bevinden. Dat was ook de bedoeling, de bewoner reist veel, voelt zich thuis in mooie hotelsuites en wenste hier ook die sfeer op te roepen.” De flat bevindt zich in een oud herenhuis dat aan een grondige opknapbeurt toe was. “Daarom hebben we het interieur grotendeels moeten strippen, maar de schouwen en deuren bleven bewaard. Ook de lambriseringen kwamen terug en het stuc op het plafond, allemaal om het classicistische kader te herstellen,” aldus Patrick Six.

Het bureau Ensemble ontwierp ook de hedendaagse keuken. Maar de aankleding is een echte mix van stijlen met als rode draad kostbare materialen, zoals mooie stoffen, en waar mogelijk symmetrie. Tussen de voor- en achterruimte zit een donkergetinte, intieme en avondlijke zithoek, hoofdzakelijk bekleed met stoffen van Jasper Conran, niet toevallig fashion designer én binnenhuisarchitect. Voor de bewoner bestaat er een duidelijke link tussen mode en interieur. Nogal wat ontwerpers zijn in beide disciplines actief of hebben er in ieder geval voeling voor. De dandysfeer uit zich hier ook in een voorliefde voor klassieke stijlen, zoals een paar empiremeubels en de art-deco-eettafel, ontworpen door Gert Voorjans. De bewoner bewondert niet alleen Voorjans, maar kijkt ook op naar andere internationale decorateurs als Andrée Putman en Jacques Garcia. Hij houdt vooral van een klassieke stijl met een twist.

Om de deftigheid te doorbreken hangt er in de donkere passage werk van de Franse fotograaf François Rousseau, een hedendaagse ode aan Icarus. De bewoner voelt zich ook in veel werelden thuis en legde een heel parcours af met talrijke contacten en vriendschappen met modeontwerpers. Ontmoetingen met Vivienne Westwood, Paul Smith, Marcel Marongiu, Viktor & Rolf en vele anderen hebben zijn smaak verrijkt. Een smaak die weliswaar rustig, warm, gezellig en zelfs wat burgerlijk lijkt, maar met artistieke franjes. Daarbij horen bijvoorbeeld ook borden van Fornasetti, de vermaarde Italiaanse surrealistische designer die net zoveel van classicistische accenten hield.

Info : Architect Patrick Six/Ensemble :

www.e-1.be

TEKST PIET SWIMBERGHE – FOTO’S LENNEN DESCAMPS

“DIT ANTWERPSE INTERIEUR KON ZICH NET ZO GOED IN NEW YORK OF LONDEN BEVINDEN.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content