Vlaamse thrillers over zowel de harde dagelijkse angst als de bange toekomst en het mythische verleden. En als toemaatje een prachtige Franse misdaadroman over drie eenzame zeelui in Marseille.

Stalker

Van alle Vlaamse misdaadschrijvers is het Patrick De Bruyn die de beminnelijkste personages verzint. Nu ja, verzint ? Het is maar hoe je het bekijkt. In elk van zijn zes thrillers lopen mensen rond met wie je je gemakkelijk kunt identificeren. Mensen die bang zijn : voor ziekte, werkloosheid, een ongeval, het verlies van een partner. Of nog : dat een leugentje zal uitkomen. Meestal een leugentje om bestwil, om niemand te kwetsen. De Bruyn schrijft bijzonder spannende romans over die burgerlijke, vooral westerse existentiële angsten die uitgroeien tot heuse nachtmerries. Verliefd is er weer zo een, met dit verschil dat nu ook een doorslechte amorele schurk een van de hoofdpersonages wordt. Jurist Rick Bogart heeft Ingrid toevallig leren kennen omdat hij informatie nodig had van de VRT-dienst waar ze werkt. De twee maken een afspraak op een terrasje, maar Ingrid komt niet opdagen. Vreemd genoeg staat haar auto wel geparkeerd bij de taverne waar ze elkaar zouden ontmoeten. Haar gsm ligt in de wagen en de deuren zijn niet op slot. Uit de SUV naast haar wagentje stapt Bruno, die zegt dat hij de man van Ingrid is en dat Rick moet oprotten. Als lezer weten we intussen dat Ingrid al een tijdje gestalkt wordt door een kerel in een SUV. Als Rick ten slotte Ingrid toch ontmoet, is dat het begin van een romantische verhouding waar geen van de twee echt weg mee weet, maar die door de geheimzinnige Bruno gewetenloos misbruikt wordt. In een puur zakelijke stijl brengt De Bruyn topsuspense en refereert hij met binnenpret aan auteurs als Elsschot, Highsmith, Greene en films als Casablanca.

Verliefd, Patrick De Bruyn, Manteau, ISBN 978 90 223 21324, 327 p., 19,95 euro.

Verminkt

In 2003 kreeg Jonathan Sonnst voor Razborka de Knack Hercule Poirot-prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman van het jaar. Dit gangsterdrama behoort volgens de uitgever of Sonnst zelf tot de categorie ‘(auto)biografie’. Zonder satireteken, want daar was nog geen sprake van. Sinds zijn debuut, nu zeven jaar geleden, is Sonnst het enfant terrible van de Vlaamse misdaad gebleven. Origineel, balorig, geestig, hard, ironisch, zwart en vooral eigenzinnig. In zijn eerste thrillers werd gemoord alsof de kogels tussen de straatstenen groeiden en het bloed uit de hemel stroomde. Geen wonder dat hij al snel de Vlaamse Tarantino heette. Met een vaart sneller dan het licht had je ook nog nauwelijks de tijd om de personages te zien. Intussen werd de plot iets strakker, is de snelheid verminderd tot maar een tiental keer die van het geluid. Sonnst is een dertiger geworden. Net als Sandy, een van de hoofdpersonages in Waterspuwer. Het verhaal draait rond vreemde toestanden bij farmaproducent BM, een multinational die een fabriek heeft in een Vlaams dorp. Er wordt onderzoek gedaan naar stamceltechnologie. Voor de poort van de fabriek staat elke dag een afschuwelijk verminkte jongeman met het bordje “Ze hebben me vermoord”. Ook antiglobalisten reageren. En intussen werkt stamcelspecialiste Sandy bij BM als poetsvrouw. Als in een moderne mythe krijgen we zowel horror als incest en liefde, avontuur en beangstigende sciencefiction.

Waterspuwer, Jonathan Sonnst, Manteau, ISBN : 978 90 223 21492, 361 p., 19,95 euro.

En ook nog…

In de haven van Marseille ligt een oud vrachtschip aan de ketting. Drie mannen, een Libanees, een Griek en een Turk, blijven achter tot het wrak een koper vindt. Als Nedim het beu is en de spanningen aan boord niet langer kan verdragen, besluit hij terug te keren naar Turkije. Maar nog in Marseille geraakt hij al zijn geld kwijt en wordt hij verliefd op een hoertje. Terug aan boord bereikt de spanning een bloedig hoogtepunt. Dichter en journalist Jean-Claude Izzo, die zeven jaar geleden overleed, schreef een paar prachtige thrillers rond zijn geboortestad. Nu pas vertaald is Eindpunt Marseille (De Geus, ISBN 978 90 445 0777 5, 18,90 euro), een klein meesterwerk in pure Simenontraditie.

De heilige graal, de schaal waarin het bloed van Christus werd opgevangen, is gevonden. Ze ligt in Graauw, een dorpje in Zeeuws-Vlaanderen. Tot die conclusie komen de Vlaming Paul Verhuyck en de Nederlandse Corine Kisling, die samen de historische thriller Het leugenverhaal (De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 6490 8, 17,95 euro) schreven. De roman steunt vaag op het Reinaertepos en de geschiedenis van de graal. Alles begint als een Amsterdamse uitgever naar Graauw moet om de erfenis van zijn tante te regelen en merkt dat er voor haar boerderij abnormaal veel belangstelling is. Een onderhoudend verhaal dat het meer van knipoogjes en literaire verwijzingen moet hebben dan van harde suspense.

Eindpunt Marseille, Jean-Claude Izzo, De Geus, ISBN 978 90 445 0777 5, 18,90 euro.

Het leugenverhaal, Paul Verhuyck en Corine Kisling, De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 6490 8, 316 p., 17,95 euro.

Hoe doe je dat, als koppel samen aan één boek

schrijven ? Paul Verhuyck en Corine Kisling zijn van

9 tot 15 mei de guestbloggers van de week op

Weekend.be.

Door Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content