ANDERS GAAN REIZEN

© SARAH VANBELLE

DE RECESSIE, ONRUSTIGE REGIO’S, DUURDERE VLIEGREIZEN EN STEDEN DIE EXTRA TOERISTENBELASTINGEN INVOEREN HOUDEN ONS NIET TEGEN OM OP VAKANTIE TE TREKKEN. WEL HOUDEN WE REKENING MET DE NIEUWIGHEDEN IN DE REISWERELD. EXPERTS VAN HET INTERNATIONAAL VAKANTIESALON VLAANDEREN EN VAN ANDERE REISORGANISATIES PROBEREN TE VOORSPELLEN WAT ONS REISGEDRAG DIT JAAR ZAL BEPALEN.

1. NIET VOOR DE HAND LIGGENDE BESTEMMINGEN

Massatoerisme is uit. Hoe minder andere toeristen we zien, hoe liever. In 2012 gaan we op zoek naar de meest afgelegen oorden zoals Antarctica, Congo, Groenland, Mongolië en Alaska. Ook een land als Myanmar (Birma), dat sinds februari 2011, formeel gezien, geen militair regime meer heeft, zal de komende jaren veel meer toeristen trekken. Het heeft een fascinerende geschiedenis en cultuur en verblindend mooie natuur en wist zijn eigenheid nog te bewaren. Dat is precies wat veel toeristen zoeken. Reisorganisaties zoals Vreemde Kontinenten, Joker en Kuoni bieden rondreizen naar Birma. Ook dichter bij huis vinden we landen die nog aan populariteit kunnen winnen, zoals Albanië, Servië en Montenegro.

Enkele voorbeelden van organisaties die nieuwe bestemmingen aanbieden : Matoke Tours laat u in Oost-Congo kennismaken met de laaglandgorilla’s en in Rwanda en Oeganda met chimpansees en berggorilla’s (www.matoketours.nl). Met Anders Dan Anders (www.andersdananders.be) reist u in kleine groepjes naar rustige bestemmingen, zoals Nepal, Sikkim, Tibet, Jordanië en Oezbe- kistan. Met Travel Worldwide (www.tww.be) kunt u in Alaska kennismaken met de fascinerende cultuur van de inheemse bevolking, de Inuit. En Vamanos (www.vamonos.nl) neemt u op een expeditieboot mee naar Antarctica waar u oog in oog komt te staan met pinguïns.

2. HEROPLEVING VAN DE CAMPINGVAKANTIE

Kamperen zit weer in de lift, maar niet helemaal zoals vroeger. Door ons drukke bestaan hunkeren we naar een vakantie in de natuur, maar we willen dat wel op onze eigen manier doen. Grote campings met zwembaden, speeltuinen, disco’s en winkeltjes zijn populair bij gezinnen met kinderen. Anderen zoeken liever de natuur op, zonder in te boeten op comfort. Daarom doen luxueuze bungalowtenten het goed, maar ook een traditionele Mongoolse joert, een Indiaanse tipi, een houten boomhut of Afrikaanse safaritent. Ten slotte zijn er vakantiegangers die zich terugtrekken op een camping met een minimaal aantal basisvoorzieningen. Paalkamperen is daar een goed voorbeeld van. In België ligt zo’n kampeerplaats in de Hoge Vijvers in Arendonk en de adressen van paalkampeerplaatsen in Nederland staan verzameld op de website van Staatsbosbeheer (www.staatsbosbeheer.nl).

Campings in alle soorten en maten vindt u op de website van ACSI (www.eurocam pings.eu), waar meer dan negenduizend kampeerplaatsen verzameld staan. Zelfs kamperen in een groep is mogelijk. De Vlaamse Kampeertoeristen vzw (www.vkt.be) biedt begeleide kampeerreizen in groep door Europa aan.

3. AUTHENTIEK REIZEN

Volgens Catherine Van Holder van Nomadz.nu zullen we dit jaar op zoek gaan naar authentieke ervaringen, persoonlijke contacten en unieke verhalen. Overnachten doen we liever niet meer in anonieme hotels of appartementen, maar in de huizen van lokale bewoners die ons dan hun favoriete plekjes kunnen tonen. De website www.couchsurfing.org, waar je logies in het buitenland kunt zoeken of aanbieden, telt al bijna één miljoen leden en www.wimdu.com biedt meer dan 35.000 accommodaties van lokale verhuurders in 103 landen. Om de reis helemaal persoonlijk te maken kunnen reizigers op sites als www.gidsy.com zoeken naar activiteiten aangeboden door de bewoners zelf. U kunt hierbij denken aan een graffititoer en -workshop in Berlijn, een barbecue en botentoer door Amsterdam of een fotografiewandeling door New York. De toeristische diensten van verscheidene landen spelen in op deze trend door web-sites te maken waarop hun inwoners tips geven of activiteiten aanbieden. Explore Canada like a local (http://explorecanadalikealocal.com) en Inspired by Iceland (www.inspiredby iceland.com) zijn daar twee goede voorbeelden van.

4. EEN GEZONDE GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM

Een goede balans tussen werk en privé wordt steeds belangrijker, niet alleen thuis maar ook als we op vakantie zijn. We willen de vakantie zelfs graag gebruiken om mentale rust en persoonlijke groei te verwezenlijken. Wellnessreizen, waarbij heerlijk niets doen en jezelf verwennen centraal staan, doen het al jaren goed. Daar komen nu de zogenaamde selfnessreizen bij. Een selfnessvakantie is bedoeld om de dagelijkse hectiek te ontvluchten en tegelijk te investeren in het leven door nieuwe inzichten en ideeën te verwerven. Een goed voorbeeld is een denkvakantie op Kreta, aangeboden door www.evdaimonia.nl. Filosofen of schrijvers maken de deelnemers wegwijs in de wereld van de Kretenzische mythen, sagen en iconen en stellen hen fundamentele vragen over het leven. Een heel ander voorbeeld zijn de Minibars of the Mind, die in de hotelkamers van de Morgans Hotel Group liggen. Die doosjes bevatten inspirerende verhalen en tips voor persoonlijkheidsverbetering en nodigen reizigers uit om te lezen, schrijven, denken en gesprekken met onbekenden aan te knopen.

5. REIZEN MET EEN PERSOONLIJK DOEL

We willen reizen maken die aansluiten bij onze persoonlijke interesses en doelen. Vroeger bleef het soort reizen min of meer beperkt tot een strandvakantie, citytrip of skireis. Tegenwoordig is het aantal specifieke reizen bijna niet meer te tellen. Denk maar aan meditatiereizen, schilderreizen, taalreizen, medische reizen of zelfs liebeskummerer reizen die mensen onder begeleiding van therapeuten over het verdriet van een echtscheiding heen moeten helpen. Politiek geïnteresseerde reizigers kunnen via www.politicaltours.com boeken naar Ethiopië, Kosovo of Noord-Korea, om daar door een journalist of voormalig politicus ingeleid te worden in de politieke toestand in dat land. Ook reizen waarbij het helpen van anderen centraal staat doen het goed. Een organisatie als Jobstop biedt bijvoorbeeld reizen naar Zuid-Afrika, waar u kinderen leert voetballen, of een reis naar Peru, waarbij u deelneemt aan een onderzoeksproject naar dolfijnen.

6. TWEE WIELEN VOLSTAAN

De vrijheid die een tweewieler biedt, trekt veel mensen aan. Daarom zitten zowel motor- als fietsvakanties in de lift. Een fietsvakantie kan comfortabel zijn, als de bagage dagelijks van het ene naar het andere hotel wordt gebracht. Of doordat de fietspaden verbeterd zijn, door de opkomst van de e-bike en door speciale hotels voor fietstoeristen. Ook de variatie groeit jaarlijks : van fietsen in New York en Parijs tot een gevaarlijke afdaling in Les Deux Alpes en rondtrekken op de fiets door Vietnam. Een motor biedt dezelfde vrijheid, maar heeft als voordeel dat u veel grotere afstanden kunt afleggen. Cruisen op de grote routes in de VS of op een offroad-motor toeren door de ruige natuur in Cambodja, maar ook een rustige trip door de Duitse Eifel behoort tot de mogelijkheden.

7. DUURZAAMHEID

Duurzaam reizen is een trend die al een aantal jaar aan belang wint, maar in 2012 zal doorgroeien. Almaar meer mensen willen de planeet zo min mogelijk belasten, contact maken met de lokale bevolking en ervoor zorgen dat de plaatselijke inwoners economisch beter worden van het toerisme. Ze kiezen daarom bewust voor duurzame reizen, vaak op maat gemaakt door kleine, gespecialiseerde reisorganisaties. Malaysia Travel (www.malaysiatravel.nl) biedt bijvoorbeeld reizen naar de regio Sarawak, waar de deelnemers overnachten bij een lokale familie. Bij de reizen van Trans Costa Rica Tours (www.transcostarica tours.com) overnacht u voornamelijk in erkende ecolodges. Het is overigens een misverstand om te denken dat duurzame reizen altijd in kleine groepjes naar verre landen moeten plaatsvinden. Er bestaan allerlei manieren om tijdens elke vakantie rekening te houden met het milieu, zoals deelnemen aan het GreenSeat-programma, waarbij de uitstoot van het vliegtuig gecompenseerd wordt door de aanplanting van nieuwe bomen, of door te overnachten in hotels met een Green Key-keurmerk, wat wil zeggen dat ze op een duurzame manier met het milieu omgaan.

8. CULINAIRE REIZEN

Kookprogramma’s op de televisie zijn helemaal in en kookboeken prijken steevast boven aan de bestsellerslijst. Niet verwonderlijk dat ook culinaire reizen winnen aan populariteit. Uit eten gaan behoort tot de top drie van de favoriete bezigheden op reis en reizigers trekken dan ook graag naar oorden die bekend staan om het lekkere eten en de goede wijn. Maar de lekkerbekken willen ook zelf aan de slag, bijvoorbeeld door ter plekke een kookcursus of wijncursus te volgen, de plaatselijke markt te bezoeken en daar inkopen te doen of door zelf op zoek te gaan naar kruiden of paddenstoelen voor de maaltijd. Frankrijk en Italië zijn evidente bestemmingen, maar Kroatië, en zeker Istrië, is goed op weg om die twee in te halen. Met wilde asperges, aromatische truffels, inheems lam en verse vis zal Istrië veel gourmands weten te bekoren.

9. IMPULSIEF BESLISSEN

Hoewel veel reisorganisaties vroegboekkortingen bieden, geven vooral jonge reizigers vaak de voorkeur aan een lastminutereis. Ze beslissen pas op het laatste moment wanneer en waarheen ze vertrekken. Ze boeken bijvoorbeeld op de valreep een citytrip naar Barcelona als de weersvoorspellingen daar goed zijn. Bij die trend passen ook de zogenaamde mystery trips die in de Verenigde Staten in opkomst zijn. De reizigers beantwoorden op de site www.nextpedition.com een aantal vragen over hun persoonlijkheid en voorkeuren. Aan de hand daarvan wordt een trip samengesteld, waarbij de deelnemers pas op de vertrekdag horen waarheen ze zullen gaan. Ze krijgen een smartphone mee, waarop de reisinfo per dag staat vermeld.

10. TROUWEN IN HET BUITENLAND

Ondanks alle praktische bezwaren trekken almaar meer koppels naar het buitenland om daar hun huwelijk te laten voltrekken. Meestal plakken ze er dan meteen een huwelijksreis aan vast. Zo’n bruiloft is, afhankelijk van de bestemming, goedkoper dan men denkt, omdat er (doorgaans) veel minder gasten uitgenodigd worden. De bruid en bruidegom kunnen alles zelf regelen, maar dat betekent veel papierwerk en administratieve rompslomp. Makkelijker, maar duurder, is het inhuren van een trouwplanner of gespecialiseerd reisbureau, zoals Mielmonato en World Wide Weddings. Populaire trouwbestemmingen in Europa zijn bijvoorbeeld Italië, Kreta en Cyprus. Iets verder weg trekken koppels naar Aruba, de Bahama’s, Jamaica, Mauritius en zelfs helemaal naar Nieuw-Zeeland. Ook Las Vegas blijft nog altijd populair als trouwlocatie.

Bronnen : onder meer Internationaal Vakantiesalon Vlaanderen en het ‘Travel Trends 2012’-rapport van Travel Media.

DOOR MAAIKE SCHWERING – ILLUSTRATIES SARAH VANBELLE

MASSATOERISME IS UIT. HOE MINDER ANDERE TOERISTEN WE ZIEN, HOE LIEVER.

EEN LEKKERBEK WIL ZELF AAN DE SLAG, EN VOLGT TER PLEKKE EEN KOOK- OF WIJNCURSUS.

LASTMINUTEBOEKING : OP DE VALREEP EEN WEEKEND BARCELONA BOEKEN ALS HET WEER ER GOED IS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content