ANDERE SPECIALLEKES UIT WEST-VLAANDEREN

© FOTO'S FRÉDÉRIC RAEVENS

WIJNDOMEIN MONTEBERG

Vijf hectare wijngaard, waarop 23.000 wijnstokken voor de productie van rode, witte en mousserende wijnen. Bezoek mogelijk met degustatie en film. MONTEBERG, SMIJTERSTRAAT 4 A, 8951 DRANOUTER. 0474 25 54 63. WWW.MONTEBERG.BE.

RABARBERWIJN

Het Warandehof is een boerderij met hoevewinkel en rabarberteelt als spe-cialiteit. Rabarber wordt verwerkt in wijn, cake, taart, ijs, sap, confituur en compote.

WARANDEHOF : POL EN KATRIEN LOUWAGIE-ZYDE, ELZENDAMMESTRAAT 11 8691 GIJVERINKHOVE / ALVERINGEM. 058 29 86 26. WWW.RABARBER.BE.

ROODBRUIN BIER

De Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren kregen een erkenning als Streek-product met Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Het zijn bieren van gemengde gisting die geheel of gedeelte-lijk rijpen in rechtopstaande eiken vaten. Hun kleur danken ze aan het gebruik van gekleurde gerstmouten. Voorbeelden zijn : Rodenbach limited edition en Rodenbach Caractère Rouge.

WWW.STREEKPRODUCT.BE.

KOFFIE UIT DE LEIESTREEK

Onder meer Grootmoeders Koffie Hanssens uit Gullegem (www.grootmoederskoffie.com), Ambachtelijke koffiebranderij Donko’s (www.donkos.be) en Koffiebranderij Van Den Poel uit Sint-Baafs-Vijve (www.koffiesvandenpoel.be). Proeven kun je ook bij Viva Sara Kaffee op de grote markt in Kortrijk (www.vivasarakaffee.com).

ELIXIR DE ROULERS

Vyncke-Daels is een groothandel in fijne wijnen en producent van likeuren, zoals het streekproduct Elixir de Roulers gemaakt op basis van planten en kruiden.

VYNCKE-DAELS : NOORDSTRAAT 70, 8800 ROESELARE. 051 20 03 16. WWW.VYNCKE-DAELS.BE.

URTHELBIEREN

Brouwmeester Hildegard van Ostaden bedacht de reeks Urthelbieren, die bij brouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot gebrouwen wordt. In Ruiselede opende zij met haar man een eigen microbrouwerij met mini-installaties voor gelegenheidsbieren en workshops, een proeflokaal en het eet- en brouw-huisje De Hoppeschuur.

URTHEL, KROMMEKEERSTRAAT 21 B, 8755 RUISELEDE. 051 68 89 99. WWW.URTHEL.COM.

THE BULL, MYRIAM’S WHISKY SHOP

Schemerige bruine kroeg waar whisky-liefhebbers samenkomen rond vier-honderd verschillende merken.

THE BULL, SINT-AMANDSSTRAAT 77, 8800 ROESELARE. 051 24 08 69. WWW.THEBULL.BE.

OERBIER VAN DE DOLLE BROUWERS

Het fietsclubje de Dolle Dravers werd anno 1980 de Dolle Brouwers, door de overname van een leegstaande brouwerij. Het gezelschap brouwt er Oerbier met uitsluitend natuurlijke ingrediënten en nagisting op fles. Sedert 1980 zijn er andere bieren bijgekomen. De productie bedraagt ca. 1000 hl per jaar.

BROUWERIJ DE DOLLE BROUWERS : ROESELARESTRAAT 12 B, 8600 ESEN (BIJ DIKSMUIDE). 051 50 27 81. WWW.DEDOLLEBROUWERS.BE.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content