Met hun zaak The Wunderkammer vrolijken bloembinders-decorateurs Florian Seyd en Ueli Signer exquise feesten op. Hun huis is een tropisch paradijsje vol exotische vogels, schildpadden, een kameleon en kronkelende oerwoudplanten. Hun credo : “More is more.”

Ze decoreren niet alleen showrooms voor Tommy Hilfiger, Calvin Klein en Karl Lagerfeld. Maar geven ook woningen of zelfs monumentale paleizen in Italië een Wunderkammerfacelift. Ze hebben geen vaste zaak, maar houden wel om het half jaar een Shop for a week open, telkens op een andere locatie in Amsterdam.

Hun volgende pop-upwinkel heeft als thema Afrika. De Duitse Florian en Zwitserse Ueli werden al als kind geboeid door de natuur. “Als kleine jongen werd ik gefascineerd door kikkers en rupsen”, legt Florian uit. Maar uiteindelijk werden ze allebei bloembinders en ontmoetten elkaar toen ze een tijdje werkten bij de beroemde Amsterdamse bloemkunstenaar Menno Kroon. Nadien ging Florian workshops geven in Libanon, Hongkong en Taiwan en ging voor Tommy Hilfiger flagship stores inrichten in de States.

Ondertussen raakten ze door hun fascinatie voor de natuur in de ban van de Wunderkammer of het kunstkabinet. Florian ging opgezette dieren verzamelen en narwaltanden, en Ueli allerlei bloemen en planten. Ueli is ook tuk op ananassen, die zijn overal in huis te zien. Uiteindelijk richtten ze ook een zaak op, The Wunderkammer, om decors aan te kleden als een cabinet de curiosité.

Ze bewonen een gezellig rijtjeshuis in Amsterdam-Noord, opgetrokken in 1892. In de jaren vijftig werd de originele decoratie grotendeels verwijderd. “Gelukkig heeft het wel nog zijn hoge plafonds bewaard en ligt het pand dicht bij het stadscentrum. Maar net ook niet te dicht, waardoor we een kleine tuin hebben”, legt Ueli uit. “We hebben ook de natuur graag in huis, want in huis zorgt die voor een positieve energie.” Ze hebben alles zelf ingericht. Ueli is tuk op kleuren en heeft het meeste meubilair ontworpen, zoals alle rekjes in de woonkamer en de volières, alsook de boomstronktafel in de badkamer. Florian brengt de planten in huis. Samen verzamelen ze vintagespullen die ze op zondag zoeken op de vlooienmarkt. Die mix van opgezette en levende dieren, heel veel planten en nogal wat curiositeiten zorgt voor het Wunderkammer-gevoel.

“Maar niet alles hebben we gevonden, sommige dingen komen uit familiebezit, zoals het grote schilderij in de zithoek van Florians grootvader”, legt Ueli uit. “We houden verder van hedendaagse lichtdesign, vooral als het gaat om design van natuurlijke inspiratie, zoals de lichtsculp- turen van Driftdesign. En we vinden de gekke diercreaties van Cedric Laquieze prachtig.”

Wat je niet in hun huis zult aantreffen ? “Geen enkel voorwerp van plastic. We haten plastic,” zegt Ueli, “we zijn weg van natuurlijke materialen als hout en marmer.” Ze houden van een vrij barok decor met fel geschilderde wanden of rijke behangsels. Kijk maar naar het schitterende behangselpapier in het kleinste kamertje, getooid met koikarpers. Florian is ook geobsedeerd door schelpen, insecten en geweien. Voor Ueli en Florian is een huis een refuge waar je de buitenwereld echt even buiten houdt. Dit is dus letterlijk hun biotoop, met inbegrip van het levende groen en de dieren, een hond, twee schildpadden, één kameleon en 23 zangvogels die instaan voor een tropisch concert. Hun motto is simpel : “More is more.

DOOR PIET SWIMBERGHE & FOTO’S JAMES STOKES

“We zijn dol op natuurlijke materialen : marmer en hout. Plastic haten we”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content