Eeuwenoude ambachtstechnieken inspireren een jonge generatie ontwerpers tot nieuwe toepassingen.

Pluimpjescollier van Marni

Artisanaal en bohemien, zo staan de juwelen van het Italiaanse modelabel Marni internationaal bekend. Vervaardigd uit een mix van natuurlijke en artificiële materialen, en met aandacht voor ambachtelijke technieken.

Info : www.marni.com

Knitting Friends van United Colors of Benetton

Blauwe en rode wol en houten breinaalden in een transparante beker : het breien van de sjaal laat United Colors of Benetton dit najaar aan u over.

Info : verkrijgbaar vanaf

november, 15 euro,

www.benetton.com

Zipzi, de tafel van Michael Young voor Established&Sons

Een oude Chinese techniek om ingewikkelde objecten te creëren met gevouwen papier. “Toen ik door de straten van Shueng Wan in Hongkong liep, raakte ik gecharmeerd door een kleine gevouwen papieren bal”, aldus de Britse ontwerper die parttime in Hongkong woont.

Info : www.establishedandsons.com

Fence van Demakersvan

Het Nederlandse designcollectief Demakersvan past kantbewerkingstechnieken toe op metaaldraad. Eerst een gek idee van op de Design Academy in Eidnhoven, dan een museumstuk en nu een productieklaar veiligheidshek. Er is een productie-eenheid opgezet in Bangalore in India met binnenkort meer dan zeventig arbeidskrachten.

Info : www.demakersvan.nl

Swarovskitapijt van Bo Home Editions

Benelux Orient startte 25 jaar geleden als importeur van handgeknoopte oosterse tapijten. Ondertussen ontwerpt het al jaren zijn eigen tapijten die in Nepal worden geknoopt. Voor volgend jaar is er een tapijt met Swarovskikristallen.

Info : www.bo-home-

editions.com

Panier Percé van Industreal

Industreal is een Italiaans bedrijf dat gespecialiseerd is in rapid prototyping. Vorig jaar bracht het zijn succesmodellen uit in keramiek. En werd daarvoor beloond met een prijs van het magazine Wallpaper als beste debuutcollectie. Daaruit : Panier Percé, een kom met gaten waarop geborduurd moet worden.

Info : 0485 56 71 21,

www.industreal.it

Dikke wollen trui van Giles Deacon

Als tijd geld is, en breien lang duurt, dan is handgemaakt breiwerk het nieuwe luxeproduct. De Britse ontwerper Giles Deacon geeft gestalte aan dit idee in breiwerk in reuzensteken.

Info : +44(0) 20 7003 0552

Blossom van Hella Jongerius voor Belux

Ze kan wel een van de voorlopers van het herwaarderen van ambachtelijke technieken genoemd worden, de Nederlandse ontwerpster Hella Jongerius. Hier de Blossom voor Belux, een staande lamp met spots. Hier kiest ze voor een voet van terracotta.

Info : www.belux.com

Huisambacht online

Onafhankelijke ambachtelijke ontwerpers, vinden in websites als www.etsy.com en www. dawanda.com een online verkooppunt. Hier een paar oorringen uit zilver en plexi, van Tilly Bloom uit New York, te koop op www.etsy.com.

Folded bowl van René en Sách voor Mater

Ruw aluminium wordt geplooid zoals origami. Verkrijgbaar vanaf januari 2008.

info : www.materdesign.com

Papir van Gilberte Claes

Interieurarchitect Gilberte Claes gebruikt handgeweven linnen voor haar meubelen, zoals deze krantenhouder. Ze doet daarvoor een beroep op ambachtslui die de Assyrische weefmethode gebruiken.

Info : www.gilberteclaes.be

Door Leen Creve en Cathérine Ongenae

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content