Jordan Roberfroid is bedrijvig in de financiële wereld en heeft moderne muziek en koken als hobby’s. Jordan is een fan van Studio Brussel en gaat graag naar concerten. Hij is als student op kot met kokkerellen begonnen. Voor advies kon hij een beroep doen op moeder en grootmoeder, die beiden echte cordon bleus zijn. Een paar jaar terug heeft Jordan zich ingeschreven op een kookcursus aan de CERIA in Anderlecht. Ondertussen is hij aan zijn derde jaar bezig. Vooral in het begin heeft hij op school veel geleerd. Jordan houdt vooral van de klassieke Belgische en Franse keuken. Sinds kort experimenteert hij met de Aziatische keuken. De aanzet was een reis naar Vietnam. Na zijn terugkeer had hij zin om zelf iets uit de Vietnamese keuken te bereiden.

Vraag je Jordan naar zijn succesgerechten, dan moet hij het antwoord schuldig blijven. Hij probeert bijna altijd iets nieuws uit en bedenkt de recepten zoveel mogelijk zelf. Vorige zomer heeft hij voor zijn plezier in een bekend gastronomisch restaurant in Wemmel gewerkt en daar heeft hij veel inspiratie voor nieuwe combinaties opgedaan. Hij leest recepten in boeken maar volgt zelden de voorgeschreven richtlijnen. Bijna altijd geeft hij een eigen draai aan het gerecht.

Jordan Roberfroid kookt thuis bijna dagelijks voor zijn vriendin Riet en regelmatig voor vrienden. Het kan ook gebeuren dat Riet kookt of dat de twee uit eten gaan in een goed restaurant. De stelregel is : beter sporadisch echt genieten in een toprestaurant dan veel uit eten gaan in goedkope restaurants en dan regelmatig teleurgesteld zijn over de kwaliteit. Het gebeurt ook dat Jordan wordt gevraagd om op familie- of vriendenfeestjes te koken. Hij gaat maar wat graag in op deze verzoeken. Hij heeft namelijk een geheime wens : hij zou liefst professioneel koken. Wie weet, misschien durft hij later, als hij zijn koksdiploma heeft, de stap te wagen.

De bereiding van de sint-jakobsschelpdieren ontstond spontaan toen hij op zoek was naar een zwart-witgerecht. Het recept van de eendenborst begon bij de saus, die hij leerde maken in de kookles. De eendenborst en het witloof bedacht hij er zelf bij. De basis van de moelleux heeft hij geleerd in het restaurant waar hij heeft gewerkt.

De keuze van de wijn gaat naar een Cuvée de la Truffière, een rode AOC met krachtige neus en een geconcentreerde smaak met donker fruit, vanille en leer, afkomstig uit de Coteaux du Tricastin. De wijn is gemaakt van de syrahdruif en is te koop voor 10 euro bij Portovino (www.portovino.be).

Door Pieter van Doveren / foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content