Op 21 januari wordt ‘Het Gala van de Gouden Schoen’ uitgezonden. Voor de beau monde van de voetbalwereld een topmoment, maar ook voor de deelnemers van ‘De designers’. Presentatrice Francesca Vanthielen draagt die avond een jurk die een van hen ontwierp.

Welke briefing kregen de kandidaten ?

Vanthielen : “De sleutelwoorden waren gala en vrouwelijkheid, niets bombastisch met veel tierlantijntjes en ook geen streepjes of ruitjes, want die zorgen voor storingen op het tv-scherm. Ik heb de kandidaten carte blanche gegeven wat kleuren en stoffen betreft, uiteindelijk is dat meer hun metier dan het mijne. Een jurk met decolleté mocht, een blote rug ook, en ja ik voel me goed in het winnende resultaat. Maar ik noem nog geen naam.”

U draagt vaak avondkleding op televisie. Kiest u mee de ontwerpers en merken ?

“Er is een mooi evenwicht tussen mijn inbreng en wat de stylistes van Vtm voor me uitkiezen. Na al die jaren kennen ze perfect mijn smaak en maten, het gebeurt dus vaak dat ze kleren meebrengen uit winkels zonder dat ik mee gaan passen ben. Negentig procent van wat ik op tv draag, zie ik echt graag. Soms moet je natuurlijk een compromis sluiten. Na een reeks als Sterren op de dansvloer is er toch zeker altijd één jurk die ik koop of overhoud voor in mijn persoonlijke kleerkast.”

“In mijn tv-garderobe duiken geregeld jurken van Italiaanse ontwerpers op : Gucci, Dolce & Gabbana, Roberto Cavalli, Patrizia Pepe. Maar ook Stella McCartney en G-star draag ik vaak, dat laatste merk vooral tijdens programma’s waar ik er wat sportiever mag uitzien. En wat de Belgen betreft : ook Veronique Branquinho draag ik op tv, net als ontwerpen van de heren van Art of Vanity.”

Wat maakt volgens u de winnaar van dit programma tot een goede ontwerper ?

“Een talentvolle designer is een creatieve persoon die straf is in de stijl die hij kiest en de weg die hij inslaat. Maar bij dit programma komt er ook inlevingsvermogen kijken : de winnaar moet een collectie maken voor JBC en gaat daar nadien aan de slag. Hij of zij zal het imago en de stijl van dat merk moeten respecteren. Vergelijkbaar met de oefening die Tim Van Steenbergen nu maakt bij Chine. Zijn visie kan hij kwijt in zijn eigen label, daarnaast werkt hij in opdracht van een bestaand merk. Als je dat kunt, ben je een goede ontwerper.”

De Designers, elke dinsdag om

20.35 uur op Vtm.

Elke Lahousse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content