De explosie aan B&B’s heeft vele vormen aangenomen. In sommige gevallen overheerst een onvervalste, hartelijke, huiselijke gastvrijheid, terwijl in andere dan weer alle nadruk op de schone vorm wordt gelegd. In de Antwerpse Nationalestraat kochten Annemie Cools en Marc Wauters enkele jaren geleden een volledig pand waar ze nu de winkel M0851 runnen. De producten van het gelijknamige Canadese merk worden er gesleten : tassen die in analineolie worden gedrenkt. Vorig jaar kwam er op de bovenverdiepingen een B&B die de vorm duidelijk hoog in het vaandel draagt. Er werden drie gastenkamers gecreëerd, waarvan één onder het dak. De sfeer werd nadrukkelijk door de architect Jo Peeters bepaald. Een minimalistische stijl met strakke lijnen, witte muren en zwarte parketvloer met dito gordijnen. Inge, die de winkel runt, ontvangt ons met veel enthousiasme, tussen de klanten in de winkel door.

Het is klimmen geblazen naar kamer 2 op de tweede verdieping. Onderweg passeren we een kleine leeshoek met sinds lang verjaarde tijdschriften en kunstboeken. Ook een rijtje dvd’s staat ter beschikking van de gasten. Een halve etage hoger hangen 24 krachtige houtskoolportretten van een ons niet bekende artiest uit de jaren zestig. De kamer zelf bezit een groot raam dat op de straat uitkijkt, een stevig bed met kwaliteitslinnen, en aan het hoofdeinde een moderne werktafel : een gedroomde plek voor een workaholic die van achter zijn bureau uitkijk heeft op een flatscreen met dvd-speler. Zelfs voor een kopje troost kan men binnenblijven : een stel om koffie en thee te zetten staat er altijd klaar. Alleen de wifiverbinding ontbrak. In de ruime badkamer staat er een sobere douche in zwart, wit en spiegelglas.

In dit zeer fraaie geheel is het met de gastvrijheid een stuk minder gesteld. In sommige B&B’s wordt het ontbijt op de kamer geserveerd, maar daar is bij M0851 geen sprake van : de gasten krijgen een bon om in de buurt bij Het Dagelijks Brood het ontbijt te gebruiken. Nu was het daar ’s morgens om halfacht wel lekker zitten met een gekookt eitje, uitstekend brood, een stevige koffie en drie kranten. Maar échte gastvrijheid is anders. We begrijpen de keuze van M0851 voor een gemakkelijke oplossing wel, maar ze is de onze niet. We zouden niet van een B&B maar eerder van dagverhuring spreken, zij het op hoog niveau. De eigenaars kiezen voor het woord guestrooms.

M0851 verhuurt drie kamers tegen 140 euro, ontbijten inbegrepen.

M0851, Nationalestraat 19, 2000 Antwerpen, 03 297 60 66, www.m0851.be.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content