ALS DE LUIDSPREKER OOK KOFFIE ZET

© Jean-Michel Meyers

Volgens insiders wordt de sprekende luidspreker the next big thing in internetland. Je horoscoop voorlezen, vertellen waar je je auto parkeerde, pizza bestellen, een loodgieter vinden: dit slimme slaafje kan het allemaal.

Beeld je in: je wordt wakker en je virtuele assistent doet de gordijnen open, streamt muziek en zet alvast de koffie op. Geen fictie, maar realiteit. Google maar eens ‘Mark Zuckerberg’ en ‘Jarvis’, en je krijgt een filmpje te zien waarin de Facebook-CEO zijn zelfgebouwde assistent toont. Mark groet ’s morgens de dingen, maar dan in het echt. “Morning Mark!”, antwoordt Jarvis, opgewekt en met de zachte stem van Morgan Freeman.

SPRAAKTECHNOLOGIE 5.0

Zuckerbergs Jarvis is geen robot maar een apparaat. Het opent niet zelf de gordijnen, maar regelt dat digitaal via domotica. Facebook heeft geen concrete plannen met Jarvis – het was een hobbyproject van de grote baas – maar wakker worden in een wereld waar een virtuele huishoudassistent allerlei klusjes opknapt, is allang geen fictie meer.

In de VS verkoopt Amazon sinds eind 2014 de Echo, een draadloze luidspreker met magische krachten. Zeg het codewoord ‘Alexa’ en het ding wordt wakker. “Je kunt Alexa mondeling vragen om een restaurant te boeken, een diepvriespizza te bestellen of de lichten aan te steken”, vertelt Steven Latré, professor internet of things aan de Universiteit Antwerpen en Imec. Hoe die artificiële intelligentie werkt? Je zet de luidspreker in de woonruimte en het toestel connecteert via wifi met het internet. De speakers zijn een nieuwe evolutie in het zogenaamde internet of things, waarbij dingen op het internet worden aangesloten. Je vraagt welk weer het morgen wordt en het apparaat zoekt razendsnel het antwoord op het net. Communiceren doe je via gesofisticeerde spraaktechnologie 5.0. “Inderdaad : dezelfde technologie waar Lernout & Hauspie aan werkten, maar die toen nog in de kinderschoenen stond”, vertelt Latré.

SLIM VERMOMD

Volgens insiders wordt de sprekende luidspreker the next big thing in internetland. In oktober van vorig jaar kwam in de VS Google Home op de markt, ook al een slimme speaker, een beetje vermomd als geurkaars of luchtverfrisser. Dat ook Google Home inzet op het huishouden, werd duidelijk bij de presentatie, waar het apparaat moest antwoorden op vragen als ‘Hoe verwijder ik een vetvlek uit mijn zetel?’. Twee dagen later kondigde Samsung aan dat het Viv Labs koopt, specialisten in artificiële intelligentie.

Het was Amazon die de doorbraak forceerde en grote namen als Google of Apple voorbijsnelde. Amazon verkocht intussen meer dan vijf miljoen exemplaren van de digitale butler. Dat Alexa of Google Home de hele dag meeluisteren in je huis en privacy op die manier een leeg begrip wordt, lijkt de gebruikers weinig te deren. Amazon is een onverwachte speler, maar tegelijk geen verrassing. Want het e-commercebedrijf staat te popelen om bij je thuis binnen te dringen. Een boek kopen ? Alexa bestelt het en even later ligt het voor je deur. De slimme luidsprekers mogen dan de looks hebben van een geurverfrisser, het zijn Trojaanse paarden die data verzamelen. “Hoe meer ze over jou te weten komen, hoe meer info ze aan adverteerders kunnen doorspelen”, zegt Latré. “De speakers moeten hét aanspreekpunt worden voor al je vragen. Het potentieel voor internetbedrijven is gigantisch.” Volgens Amerikaans researchbureau NPD doen Echo-eigenaars zes procent meer aankopen via Amazon.

STRIJD OM DE WOONKAMER

Apps op onze smartphones zijn wonderlijk en gemakkelijk, maar zomaar iets roepen is nóg gemakkelijker. “Een wereld waarin je nooit nog een smartphone of toetsenbord moet gebruiken om boodschappen te doen”, klinkt het bij Amazon. “Je denkt iets, je spreekt het uit en het gebeurt”, verduidelijkt Latré. “Zero interface noemen wij dat.”

Allemaal fijn, de toekomstmuziek die vandaag in de VS al door de luidsprekers klinkt, maar wanneer komt de technologie naar België ? De Amazon Echo is al verkrijgbaar in Groot-Brittannië en Duitsland, maar het bedrijf geeft geen lanceerdatum voor ons land. Google Home werkt voorlopig alleen in de VS, en ook daar geen nieuws over België. “Maar de strijd om de woonkamer is geopend en ik verwacht dat het vanaf nu razendsnel gaat”, zegt professor Latré. “Volgens geruchten werkt ook Apple aan een gelijkaardig toestel. Alle grote spelers willen de oorlog onder de early adopters winnen, want dan ben je gelanceerd. Ze willen allemaal je huisbuddy worden.”

Tekst Veerle Helsen & Illustratie Jean-Michel Meyers

De slimme luidsprekers mogen dan de looks hebben van een geurverfrisser, het zijn Trojaanse paarden die data verzamelen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content