Thérèse De Ruyck heeft alle tijd om in de keuken alles eigenhandig te bereiden. Vooral haar dessertbuffetten worden alom gewaardeerd.

Thérèse De Ruyck is gestopt met haar eigen optiekzaak om tijd te hebben voor haar man en twee kinderen. Sindsdien verwent zij de familie met lekker eten, want Thérèse is een echte cordon bleu. De liefde voor de kookkunst kreeg zij mee van haar moeder. Thérèse geniet in de keuken, zelfs wanneer zij het dagelijks potje klaarmaakt. Komt er familie of komen er vrienden over de vloer, dan is het helemaal feest. Dan gaan alle registers open en is de keukenprinses soms vele dagen in de weer om alles voor te bereiden. Zij heeft al soupers voor vijftien man bereid, hoewel haar voorkeur uitgaat naar gezelschappen van acht personen, waarbij iedereen met iedereen kan praten en de kokkin zelf mee aan tafel kan zitten.

Zo’n feest begint bij de keuze van de gerechten. Dan komen de kookboeken van gerenommeerde Belgische koks boven. Het meest raadpleegt Thérèse het boek Gastronomie in de beide Limburgen. Soms snuffelt zij in haar eigen notities, want vijf keer per jaar organiseert zij voor vriendinnen kooklessen bij chef-koks. Haar persoonlijke voorkeur gaat naar eenvoudige Belgische gerechten, waarin elk onderdeel tot zijn recht komt. Staat het menu op punt, dan gaat zij op pad om alles wat er niet in de moestuin groeit, in te kopen. Thérèse heeft een grote tuin, waarin boontjes, prei, wortelen en kruiden, zoals bieslook en peterselie, groeien. Haar groenten en kruiden worden zoveel mogelijk biologisch gekweekt.

Al wat er tijdens de feestmaaltijd op tafel komt, bereidt Thérèse eigenhandig. Vooral haar dessertbuffet wordt alom gewaardeerd. Wanneer alles goed is verlopen en de vrienden tevreden zijn, is de kokkin dagenlang gelukkig. Het dagelijks koken voor haar kinderen geeft haar ook veel voldoening : de kinderen zijn dankbaar en eten alles. Misschien komt dat omdat haar zonen Yves en Christophe zelf al vroeg in de keuken bezig waren.

Voor de wijnkeuze gaat Thérèse altijd te rade bij haar man. Voor bij het hoofdgerecht met vis koos hij een stevige, volle, witte wijn. Omdat witte bourgognes zo duur geworden zijn, is een witte bordeaux Graves, Pessac-Léognan een volwaardige vervanger. De keuze gaat naar een Château de France 2000, gekocht voor 20 euro bij wijnhandelaar Colin uit Oudenaarde (055 30 29 08).

Pieter van Doveren I Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content