ALEX AGNEW

© DIEGO FRANSSENS

KOMIEK

RELIGIE IS DUIDELIJK EEN VAN MIJN STOKPAARDJES. Dat viel me op toen ik een ‘best of’-show samenstelde. Ik moet ook alle godsdiensten de revue laten passeren. Als ik de moslims wil aanpakken, moet ik ook de christenen en de joden ervan langs geven. Ik haat alle fundamentalisten even hard.

HET WAS NIET UIT ONVREDE DAT IK OP HET PODIUM STAPTE. Ik wou gewoon de mensen doen lachen. Als ik anderen kan amuseren, amuseer ik mezelf ook. Maar omdat ik me aan heel veel erger, werd het al snel duidelijk dat ik het daarover moest hebben. Ik ben blij met die uitlaatklep.

IK BEN NIET VOORBESTEMD OM HEEL GELUKKIG TE ZIJN, ZONDER DAT TE WILLEN DRAMATISEREN. Ik vind altijd wel weer een reden om me kwaad te maken. Tien minuten naar Komen Eten kijken, is voldoende om de aandrang te voelen om iets door het raam te gooien. Toch zou ik niet graag hebben dat ik alleen iets kon creëren als mijn leven een puinhoop was. Vroeger is dat een tijdje zo geweest, en dat wil ik niet meer meemaken.

IK HEB AL HEEL VROEG GELEERD OM NIET TE VEEL OVER MEZELF TE LEZEN. Als je de hemel in geprezen wordt, ga je dat te fel geloven en als je neergesabeld wordt, ga je aan jezelf twijfelen. Maar ijdel als ik ben, kan ik het soms niet laten om mijn eigen naam te googelen. Daar ben ik nooit vrolijk van geworden. Je wil niet lezen wat iemand op een blog over je schrijft.

IN HET ECHT BEN IK NIET ZO ONGENUANCEERD ALS OP HET PODIUM. In het gewone leven ben ik de man van de gulden middenweg. Dat ik tegen het hoofddoekenverbod ben, neemt niet weg dat ik me ook erger aan mannen die hun vrouwen verplichten een boerka te dragen.

DE RUZIES BIJ ONS THUIS WAREN LEGENDARISCH. Die kon je meten op de schaal van Richter. Mijn vader en mijn zus waren even licht ontvlambaar als ik, maar bij ieder van ons was die woede ook snel weer bekoeld. Het waren korte explosies. Mijn vader had ook wel veel humor, maar zocht meer de confrontatie op dan ik. Familiefeesten durfden weleens te ontaarden. Als hij wat gedronken had, kreeg hij het gevoel dat hij iedereen de waarheid moest vertellen. Dat was soms gênant.

DE BRITSE ROOTS ZITTEN DIEP. Ik ben opgegroeid met een vader die enkel Engels sprak. Nederlands vond hij de lelijkste taal ter wereld. Ik heb veel Engelse waarden van hem meegekregen. Bijvoorbeeld die typische basisbeleefdheid : rechts op de roltrap staan, je beurt afwachten… Hij kon niet vatten dat iedereen hier de tram opstormde in plaats van eerst de mensen te laten afstappen. Ik stoor mij daar ook enorm aan.

JAMMER DAT MIJN VADER MIJN DOORBRAAK NIET HEEFT MEEGEMAAKT. Hij stierf acht jaar geleden. Hij is nooit openlijk fier op mij geweest. Niet onterecht, trouwens : ik was behoorlijk op de dool. Ik vermoed dat hij zich vaak afvroeg wat er van mij zou terechtkomen.

HET IS BELACHELIJK DAT IK HET TOT MIJN 28STE UITSTELDE OM KOMIEK TE WORDEN. Dat daar mijn toekomst lag, wist ik eigenlijk al van toen ik elf was. Het probleem was : ik had te veel schrik om af te gaan. Op den duur had ik geen excuses meer over om het niet te wagen. Achteraf bekeken was de timing perfect : stilaan begon zich, met mensen als Nigel Williams, Raf Coppens en Bert Kruismans, een klein comedycircuit te vormen.

KARATE HEEFT ME MEER ZELFVERTROUWEN GEGEVEN. Ik was niet langer een slachtoffer. Pestkoppen op school kiezen liever iemand uit die niet terug kan slaan. Zij zoeken geen tegenstander maar een slachtoffer. Zodra ze wisten dat ik karate deed, lieten ze me met rust. Ik begon me meer op mijn gemak te voelen. De vechtsport heeft me ook discipline en doorzettingsvermogen bijgebracht.

Alex Agnew (37), stand-upcomedian en zanger van de metalgroep Diabolo Blvd. staat op 25, 26 en 28 februari en op 4 en 5 maart in het Sportpaleis met de ‘best of’-comedyshow Larger Than Life. Meer info : www.alexagnew.be.

DOOR PETER VAN DYCK – FOTO DIEGO FRANSSENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content