Nele Keyaert is gebeten om meer te weten : zij selecteert de beste nieuwe kookboeken en kruipt met haar laatste aanwinst als avondlectuur onder de wol.

Nele Keyaert is salesmanager bij het weekblad Cash en de zakenzender Canal Z. Haar vrije uurtjes gaan naar een partijtje tennis en vooral naar alles wat met gastronomie te maken heeft. Koken is Neles passie en zij kan er wat van : zij behaalde een eervolle derde plaats tijdens de finale van de wedstrijd Hobbykok van het Jaar 2005. Om haar kennis te verbreden, volgt Nele kookprogramma’s op de BBC, surft zij op het. gastronomen.net, bladert zij in weekbladen op zoek naar recepten en gaat zij op de boekenbeurs van stand tot stand om geen nieuw kookboek te missen. Wanneer zij ’s avonds moe onder de wol kruipt, dan doet zij dat meestal met een nieuw kookboek. Vooral de keuken van Zuid-Frankrijk geniet haar belangstelling. Ook de door haar geselecteerde kookboeken sluiten aan bij deze interesse. Het meest praktische blijft voor haar echter het kookboek van de Boerinnenbond : het is een kookbijbel die regelmatig te pas komt bij allerhande culinaire klussen.

Wanneer Nele uit eten gaat, doet zij dat bij voorkeur in een restaurant waar je ook in de keuken kan zitten. Zo kan zij het kokkerellen op de voet volgen. De hobbykok kan bogen op zes jaar kookschool en soms droomt zij ervan om van koken haar beroep te maken. Op vrije dagen kookt Nele voor vrienden, bij haar thuis of op locatie. Het gebeurt namelijk dat zij wordt gevraagd om bij een kennis thuis te komen koken. Deze gedreven hobbykok schrikt er niet voor terug om een kerstdiner van acht gangen te bereiden voor een groep van twaalf.

Nele geeft de voorkeur aan seizoengebonden producten die de moeite waard zijn. Dat kunnen gewone ingrediënten zijn, zoals groene kool of aardpeer. Recepten opschrijven is voor haar een lastige klus, want zij verandert deze meestal al schrijvend. Bovendien vindt zij moeilijk een naam voor haar gerechten. Nele geeft drie eigen recepten vrij.

Als wijn bij het hoofdgerecht kiest zij een Navarra crianza 2000, van Javier Asensio, Asensio Bodegas y Viñedos. Deze rode Spaanse is gemaakt van cabernet sauvignon, merlot en tempranillo, heeft een robijnrode kleur, toetsen van bittere chocolade en vanille, smaken van rode en zwarte bessen in de mond en een vleugje ceder in de afdronk (9 euro bij Vinea Grootvriendt, Belle Alliance in Roosdaal).

Pieter van Doveren I Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content