VLOTTEN

Zondag 20 augustus mogen 14-plussers die kunnen zwemmen vanaf 9 uur deelnemen aan de vlottenwedstrijd op de IJzer in Diksmuide. De vlottentocht (3 km lang) zal niet zonder extra beproevingen verlopen. Er wordt ook gekwoteerd op snelheid, behendigheid én prezentatie. Dit jaar moeten de dekoraties in het teken staan van “spelen”. De eerste vlotten starten om 13 uur. Naar schatting zullen zo’n 70 vlotten uitvaren. Per vlot van minimum 4 vierkante meter (met 4 bemanningsleden) betaal je 300 fr. Elk extra bemanningslid betaalt 75 fr. Inschrijven is verplicht. Kijken naar de wedstrijd is gratis. Ook het publiek kiest een winnaar. Daarna is er barbecue.

– Info : Scouts Diksmuide, p.a. Mark Vanblaere, IJzerlaan 11 in 8600 Diksmuide. tel. (051) 50.07.54 of Dirk Vanblaere (056) 61.27.11.

MUZIEK

Oost-West Centrum verzorgt van 16 tot 23 september in de streek van de Katharen (Frankrijk) een muziekworkshop waarbij naar hartelust geïmprovizeerd kan worden. Zonder partituur, in groep en onder begeleiding worden ritmes, klanken en instrumenten verkend. Muzikale scholing of ervaring zijn niet vereist. Henk Mesuere, muziekpedagoog en -terapeut, legt het aksent op spelen met stem en kromhoorns, lieren, koperfluiten, metallofoon, xylofoon, conga’s, gongs en andere instrumenten. Deelnemen in Bellelauze kost 18.375 fr., verblijf inbegrepen.

– Info : Oost-West Centrum vzw, Consciencestraat 44 in 2018 Antwerpen. tel. (03) 230.13.82.

ZANG

Onder de noemer “stemexpressie, muziekbeleven en zang” begeleidt zangeres en vormingswerkster Katrien Vandekerckhove een workshop waarbij de helende mogelijkheden van de stem (her)ontdekt worden. Aan de hand van ademhalingsoefeningen, ritme en melodieën wordt aangereikt hoe diep klank lichamelijk en emotioneel kan inwerken. Verder ontdek je hoe muziek het lichaam in beweging zet en bijdraagt tot kreatieve expressie. Deelnemen op 9 en 10 september in Deurne kost 2150 fr. Op 24 september geeft Katrien Vandekerckhove een “gewone zangstemtraining” waarbij de nadruk ligt op het verbeteren van de zangtechniek en het plezier van zingen. Deelnemen kost dan 1350 fr.

– Info : Natuurlijk Genezen vzw, Van Nevelestraat 144 in 2100 Deurne. tel. (03) 325.00.40.

SPELEN

Zondag 10 september organizeert De Media uit (én in) Eeklo voor de tweede maal Spelbreker, een Belgische beurs voor bord-, simulatie-, fantazie- en andere gezelschapsspelen. Naast klassiekers als scrabble, stratego en go, worden allerlei nieuwe spelen voorgesteld. Binnen- en buitenlandse speelklubs komen hun spellen demonstreren en/of uitproberen. Spelliefhebbers en -freaks van alle leeftijden zijn er vanaf 10 uur in Ten Doorn, Dullaert in Eeklo. Inkom : 100 fr. Kinderen tot 8 jaar gratis, kinderen tussen 8 en 12 betalen 50 fr.

– Info : De Media, Molenstraat 165 in 9900 Eeklo. tel. (09) 377.93.94.

OPEN DEUR

Op 2 en 3 september (van 12 tot 18 uur) stelt het Oost-West Centrum Antwerpen, erkend vormings- en informatiecentrum voor natuurlijke levenswijze en makrobiotiek, zichzelf uitgebreid voor. Doorlopend zijn er demonstraties en proeflessen van kursussen en jaaropleidingen in o.m. voetreflexologie, shiatsu, makrobiotiek, Afrikaanse dans en perkussie. Tussendoor worden vegetarische snacks geserveerd.

Op 3 september opent vzw Natuurlijk Genezen vanaf 10 uur zijn deuren voor al wie kennis wil maken en proeven van het kursusaanbod in het najaar. Een greep uit het aanbod : bio-energetika, aerobics, tai chi, stemexpressie, dynamische yoga, voetreflexologie, primal painting, stervensbegeleiding.

– Info : Oost-West Centrum Antwerpen, tel. (03) 230.13.82. Natuurlijk Genezen vzw, tel. (03) 325.00.40. Zie ook items “Muziek” en “Zang”.

TEUTEN

Het eerste en enige teutenmuseum in Vlaanderen organizeert op 9 september een internationaal symposium over teuten. Teuten waren rondtrekkende ambachts- en kooplui (voornamelijk) uit de noordoostelijke Kempen die van de 16de tot de 19de eeuw handel dreven in Duitsland, Friesland, Denemarken, Frankrijk en Luxemburg. Ze werden onderverdeeld in vijf hoofdgroepen : de textielteuten, de dierensnijders of -lubbers, de koperteuten, de haarteuten en de kramers allerhande. Teuten verschilden van gewone leurders doordat ze zich associëren in “compagnies” die hun klanten krediet verleenden. Ze behoorden tot de begoede klassen en waren gulle sponsors voor het plaatselijke religieuze en kulturele leven. Het symposium start om 9 u.45 in het kultureel centrum “De Adelberg” (Adelbergpark 1) in Lommel en geeft een overzicht van de teutenhandel en het effekt ervan op de hedendaagse handelsverrichtingen. Vooraf inschrijven is nodig (vóór 1/9). Deelnemen kost 750 fr., broodmaaltijd, syllabus en receptie inbegrepen. Wie vóór 1 september ook het bijhorend boek bestelt, geniet een voorintekenprijs van 750 fr. (na 1/9 kost het boek 950 fr.).

– Info : Museum Kempenland, Dorp 16 in 3920 Lommel. tel. (011) 54.13.35.

ANNE GEERTS

Nieuwe en oude gezelschapsspelen staan centraal op een beurs in Eeklo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content