De eerste telefoons zijn al eind oktober gepleegd. Ik heb drie broers en een zus, allemaal met een wederhelft, dus is het even op elkaar afstemmen om het familiekerstfeest te plannen : kerstavond of de dag zelf. Want de schoonfamilies vieren ook Kerstmis. Dan wordt er nog gepraat over het menu en over wie kan blijven logeren. Niemand van ons is immers onder de kerktoren gebleven en het ouderlijke huis is ondertussen te krap geworden voor alle kinderen, aangetrouwden en kleinkinderen.

Om maar te zeggen, feesten vergt enige organisatie. Maar feeststress ? Nee, want hangt de feestvreugde in eerste instantie niet af van goed gezelschap ?

Voor het gezelschap zorgt u zelf, maar ideeƫn voor knappe feesttafels of feestgerechten hebben we in dit nummer volop.

Laten we beginnen bij het begin. Bij het samenstellen van het menu worden aperitiefhapjes weleens over het hoofd gezien. Toch is geen feestmenu compleet zonder. Op pagina 40 geeft Veerle De Pooter u tien originele en niet eens moeilijk te maken suggesties voor een verfijnde start. In “Mijn favoriet feestrecept” (pagina 49) ontfutselden Willem Asaert en Pieter van Doveren twaalf kookliefhebbers hun favoriete recept. Ze zochten daarvoor een heterogene groep bij elkaar : de recepten gaan van pastarol met rivierkreeftjes tot een eigenzinnige variatie op de Sachertorte. In deze groep is Bernard Lahousse een opgemerkt figuur. Pieter van Doveren noemt hem de interessantste foodie van Vlaanderen, die gestuurd door zijn drang naar vernieuwing alles weet van de moleculaire gastronomie.

Die manier van koken met nieuwe technieken en bijzondere additieven, ook wel speelkeuken genoemd, roept nogal wat controverse op. Je bent voor of tegen de schuimpjes, wolkjes en sferische bolletjes. Onze wijnredacteur Herwig Van Hove, nooit verlegen om een straffe uitspraak, moet er niets van hebben. “Een mens is een dier met tanden, waarom zou je dan schuimpjes eten ?” is zo’n boutade van hem.

Onze culinaire ploeg bekijkt het genuanceerder. Wat er ook van zij, moleculaire gastronomie is een intrigerend gegeven. Soms lijkt het wel sciencefiction, veraf van hoe en wat we thuis koken. Voor wie het thuis zelf wil proberen geven we een handleiding : “Moleculair koken voor beginners” (pagina 98) met de Waalse chef Arabelle Meirlaen als enthousiaste gids. Het spel met texturen interesseert haar. “Het prikkelt de nieuwsgierigheid en zorgt voor bijzondere sensaties. Het blijft kookkunst, omdat je smaken creĆ«ert en laat accorderen. Maar de combinaties zijn anders, vaak speelser.” Speels is zeker haar badje van eendenlever met shampoo en zeep van frambozen. Voor de wonderlijke gerechtjes die ze voorstelt, hebt u alleen een sifon nodig en enkele additieven.

U voelt zich niet aangesproken ? Dan kunt u het traditioneel houden met een wildschotel. We selecteerden voor u acht adressen van de beste speciaalzaken in wild en gevogelte (pagina 84).

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content