Nathalie Bevernaegie, een Belgische freelancejournaliste die tijdelijk in Istanbul woont, geeft haar inside-tips.

Eten en drinken

– Pal aan het water in Kuruçesme, bieden het terras in bohemienstijl van Assk Café (www.asskkahve.com) en het trendy Italiaanse restaurant Mia Mensa (www.miamensa.com) uitzicht over de gracieuze Bosporusbrug en voorbijvarende schepen. Wat moeilijk te vinden : naast de supermarkt Macrocenter loopt een steegje naar het water, op het einde vind je de twee etablissementen (alleen leuk bij mooi weer).

– Niets beter op een zomerdag dan de middag door te brengen aan het zwembad van Suada, een drijvend restaurantcomplex midden in de Bosporus. Je wordt er in vipstijl gratis met de boot vanaf Kuruçesme afgezet. (www.suada.com.tr). ’s Avonds kun je in de disco de dag al dansend tussen twee continenten afsluiten.

The House Café in Ortaköy. Een brasserieketen (www.thehousecafe.com.tr), ingericht door een Turks designersduo dat werkt onder het label Autoban. Het café in Ortaköy heeft de mooiste locatie : bij de moskee, de Bosporusbrug en het water. Ideaal voor een zondagse brunch.

Restaurant Abracadabra in Arnavutköy (www.abracadabra-ist.com), vooral bekend voor de creatieve mezze van kokkin Dilara Erbay. Orhan Pamuk en Jane Birkin zijn ook fan van Dilara’s inventieve en biokeuken. Het restaurant is onder-gebracht in een prachtige yali (houten zomerhuis aan de Bosporus).

– Voor amper 2 euro Balik ekmek (broodje met gegrilde vis) eten op de kade van Eminönu, waar de makreel voor je neus gegrild wordt op dobberende boten. Daarna thee drinken in de fluo-kleurige zitzakken onder de Galatabrug en genieten van de ondergaande zon op de Gouden Hoorn.

Shopping

Istinye Park, bijzonder chique shopping mall (metrolijn Tak-sim-Levent, afstappen in 4. Levent en van daar met de taxi), met een keur aan topmerken die buiten gegroepeerd zijn rond een plein (tikje Beverly Hills) zoals Hugo Boss, Gucci, De Beers, Louis Vuitton, Armani Caffè… Binnen zijn er ook meer democratische labels, maar hoe hoger gelegen, hoe duurder.De Turkse rich & beautiful shoppen bij Vakko, ook bekend om zijn sjaals en dassen in zijde uit Bursa. Bill Clinton zou klant zijn. Deze keten beschikt zelfs over een eigen parfum- en chocoladelijn. Ik loop ook altijd binnen bij Derishow voor speelse Turkse modeontwerpen. En als ik de Turkse pide beu ben, ga ik een boterham eten in Le Pain Quotidien.

– Overigens, in Istanbul zijn ze gek op shoppingcentra, je vindt er de grootste shopping malls van Europa, zoals de gloednieuwe Forum (metrolijn Aksaray-Atatürk luchthaven, halte Koçatepe) met een reuzengroot aquarium, Turkazoo, waarin zelfs haaien zwemmen.

– Gedroogde vruchten, kruiden en zeep koop ik in de Spice Bazaar in Eminönu, maar niet op zaterdag, want dan is het op de koppen lopen. In de middeleeuwse steegjes eromheen vind je werkelijk alles, van papierwaren, pastirma tot bloedzuigers die als medicijn in bokalen worden verkocht.

– Op antiek en andere schatten jagen kan in de wijk Cukurcuma, bevolkt door bohemiens en artiesten. Tikje Parijse Marais, maar nog zonder de toeristische invasie. Daarna in de nabijgelegen wijk Cihangir samen met de intellectuelen uit de buurt thee drinken op het terras van café Firuz.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content