Herwig Van Hove

De zonen Johan en Björn Monard zijn zelfstandig begonnen met een wijnfirma onder de naam Ad Bibendum in Hasselt. Ze specialiseren zich in niet-Franse wijnen, terwijl vader Justin Monard van Pro Vino een van de grootste specialisten van het land is in bordeaux en bourgogne. De niet-Franse wijnen appelleren meer aan de jeugdige, minder vooringenomen Vlaamse consumenten en zullen, gestuwd door de prijzeninflatie in Bordeaux en Bourgogne, zeker nog populairder worden. Vandaag proeven we uit de Monard Junior-korf drie Chileense wijnen uit de Limari en de Colchagua Valley, en één Spaanse.

Chili is het langste land ter wereld: 4270 km van noord naar zuid, maar ook een van de smalste: gemiddeld 175 km. Men treft er zowat alle klimaattypes behalve het tropische: woestijnen in het noorden, landbouwgebieden in het midden, en meren, wouden en fjorden in het zuiden.

Het beroemdste wijngebied van Chili is gelegen rond de hoofdstad Santiago: zo’n 100 km in noordelijke richting, met de valleien van de rivieren Maipo en Aconcagua, en meer recentelijk de Casablancavallei (waar tot voor kort meer koeien waren dan wijnstokken); en een 250 km in zuidelijke richting (tot de Koerd Talca), met de Rapel, de Curico en de Maule Valley. Het gebied van Rapel Valley valt uiteen in twee grote zones: Chapoal en Colchangua. Uit het laatste komt de Château La Joya, een selectie van de betere, 25 jaar oude wijngaarden van de Bisquert-familie. Daar hebben de Monard-gebroeders hem ontdekt. De merlotwijn van Rapel is op weg om een appellation-achtige eigenheid te ontwikkelen: La Joya toont de weg.

Château La Joya, Merlot 1966, gran reserva. Colchagua Valley, Chili.

Goede kleur, fris zonder sleet of oxidatie. Ronde, rijpe, fruitige neus met diepe onderbouw en met goed hout ondersteund. In de mond een smakelijke aanzet, rond en toch fris, zachte maar presente tannines en grote smaakeenheid. Zeer smakelijke wijn met fijne complexe persoonlijkheid, karaktervol en geen spoor van zwoele overconcentratie. (Ad Bibendum: 398 fr.)

Nog meer ten noorden van Santiago, 400 km verder in de Pisco-zone – het gebied waar allerlei muscateldruiven worden gekweekt om gedistilleerd te worden tot Pisco, de landelijke alcohol – ligt de Limarivallei (in de Coquimbo-regio). Hier kocht Francisco de Aguirre in 1993 100 hectaren wijnland, 35 km landinwaarts van de Pacific-kust. De relatieve nabijheid van de oceaan zorgt voor koelte. Het klimaat is er zo gunstig dat voor 100 procent biodynamisch kan worden gewerkt. De wijngaard wordt ‘druppelbevloeid’ zoals in Italië, en de wijninstallaties zijn van de modernste ter wereld. Het gehele project vertegenwoordigt een investering van 12 miljoen dollar.

Palo Alto Chardonnay 1997, Francisco de Aguirre Vineyards, Limari Valley, Coquimbo Region, Chili.

Heel mooie chardonnay-getypeerde neus met juist gedoseerd, gezond hout. Een ronde smaak, die echter goed in balans wordt gehouden door present zuur. Rijpe chardonnay die naar het Mâcon-type neigt maar waar het mooie hout ook aan moderne Meursault kan doen denken. (Ad Bibendum: 284 fr.)

Palo Alto Cabernet Franc 1997, Limari Valley, Chili.

Om te beginnen een verrassend intense, dieprode kleur met nuances van vers en fris. Een neus die onherroepelijk aan grote rode Loire-wijn doet denken, à la Château Chinon of Targé in de goede jaren: rijpe, zure kersen en rijpe groene pepers, alles met een fijne, juist gedoseerde houtdoortimmering. De mond volgt de neus: gevuld, rijp en streng tegelijk, soepele maar presente tannines en wat rokerig karakter van hout en druivensoort. Angename, vlezig-soepele maar toch stevige wijn. (Ad Bibendum: 284 fr.)

De vierde wijn uit de Monard Junior-korf is een Argentijnse uit het excellente Mendoza-gebied aan de uitlopers van het Andesgebergte. Van de wijngaarden van de Bodega Norton, genoemd naar James PalmerNorton, een Engelse spoorwegingenieur die in 1825 naar de wijn overstapte. Sinds 1989 is de zaak in Oostenrijkse handen en grondig vernieuwd. De zalmkleur van het etiket wijst op Reserve-kwaliteit: druiven van 75 jaar oude wijngaarden en lagering op nieuwe eik.

Norton ‘Salmon Label’, Malbec 1995, Mendoza, Argentinië.

Donkergeconcentreerde kleur met vatspanning; rijpe neus van exotische bordeaux met perfect ingewerkt hout en goede maar fijne onderbouw. Uiterst aangename, soepele smaakaanspraak met mooi zuur en glijdende tannines over heel het smaakgebied. Op de achtergrond wat impressies van rijpe gedroogde pruimen zoals bij grote vintage port. Grote lengte. Deze Malbec (in Frankrijk Cot) is veel rijker en dieper dan wat men in Frankrijk kan vinden. (Ad Bibendum: 339 fr.)

HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content