E tienne en Alain Bigeard, vader en zoon, runnen in de Parijse Marais een klein hotel met een zeer uitgesproken karakter. Zeven jaar geleden streken ze neer in de rue Vieille-du-Temple en ze ontdekten dat de schrijver Caron de Beaumarchais er een paar huizen verder had gewoond, in Hôtel des Ambassadeurs de Hollande dat drie eeuwen later nog altijd in dezelfde handen is: die van de Nederlandse staat. De Beaumarchais leefde in de tijd voor de Franse Revolutie, toen de high society zich uitleefde in dansen en duels, een tijd ook van elegantie en privilegies.

Un siècle de légèreté et de bonheur die we in ons eigen hotel in herinnering wilden brengen”, zegt Alain, die kunstgeschiedenis studeerde en in een vorig leven hedendaagse kunst verkocht.

In zeven maanden tijd gaven de Bigeards hun pand een ander aanzien en een ander gezicht. Door de grote ramen kijkt de wandelaar een fascinerende wereld binnen: een pianoforte uit 1792, een zwarte marmeren Lodewijk XVI-schouw waarin ’s winters vuur wordt gemaakt, een achttiende-eeuwse kaarttafel, kaarsen en kandelaars. De muren zijn behangen met oude stoffen vol borduursels. Aan die muren hangen ingelijste bladzijden uit Le mariage de Figaro en handgeschreven notariële aktes uit dezelfde periode.

“Vooral Amerikaanse klanten vallen achterover van zo’n historisch kader”, zegt Alain, die her en der ambachtslui vond die volgens oude technieken de tijd van toen weer tot leven brachten.

Het hotel telt zes verdiepingen, met telkens drie kamers. Die kamers vallen klein uit maar ademen dezelfde sfeer, ze zijn verzorgd maar ook een beetje nonchalant, helemaal op zijn Frans: bedden waarvan het hoofdeinde tussen twee kasten zit geklemd, kleine badkamers met witte tegels, spiegels en kaarsen. De kamers vooraan kijken uit op de straat en op een stukje van de rue de Rivoli. Enkele kamers hebben een piepklein terrasje met een tafeltje en twee stoeltjes waar gasten bij mooi weer zelfs kunnen ontbijten, met uitzicht op de daken en Parijse luchten. De meeste gasten ontbijten in de kelder, waar eenzelfde ambiance werd aangehouden. Versgeperst sinaasappelsap, brioches en croissants worden er geserveerd onder het waakzaam oog van een achttiende-eeuws vrouwenportret in pastel.

Hôtel Caron de Beaumarchais telt negentien kamers waarvan de prijs, afhankelijk van oppervlakte en ligging, 790 of 870 FF (4740 tot 5220 fr. bedraagt). Voor het ontbijt, dat ook op de kamer wordt geserveerd, wordt 58 FF (348 fr.) aangerekend. Hôtel Caron de Beaumarchais, 12 rue Vieille-du-Temple, 75004 Parijs, Tel. +33-142-72 34 12, fax +33-142-72 34 63.

DOOR PIERRE DARGE / FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content