Verscholen achter het groen langs het kanaal van Brugge naar Oostende rust in Stalhille een juweeltje dat nog maar door weinigen is ontdekt. De Waterkant is een moderne interpretatie van een hoevetje dat dateert van het einde van de negentiende eeuw. Aan de westkant is er een alleraardigst terras, compleet met ligstoelen en kabbelend water. ’s Middags is het er goed toeven en ’s avonds is het perfect voor een goede babbel.

An had vijftien jaar in de horeca meegedraaid en keek ernaar uit om op eigen benen te staan. Sinds maart van dit jaar is het zover : het voormalige hoevetje dat zij jaren geleden ontdekte, werd verfraaid en er kwamen enkele toevoegingen. In het gemoderniseerde pand zijn drie kamers. De kamer op de benedenverdieping is klein en mist een uitkijk naar buiten. De andere twee, op de eerste verdieping, zijn niet alleen ruimer, ze hebben ook veel meer allure. Wij kiezen de kamer aan de voorkant die over het kanaal uitkijkt, richting Passendale. Hij is voorzien van een prachtige badkamer met een bad op poten en tegen de muur hangen geschilderde schetsen van wilde dieren : een sober en aantrekkelijk geheel. De kamer aan de achterzijde kijkt uit over de polders.

Beneden bevindt zich een zithoek met kunstwerken tegen de muur. Alles wat hier staat of hangt, blijkt te koop, van de schilderijen tot de prullaria. Van de schuren en stallingen werden woonruimten gemaakt en aan de terraszijde is een heel fraaie oranjerie bijgebouwd. Daar wordt in gewone tijden het ontbijt geserveerd, maar als het weer een beetje meezit, kiezen de gasten natuurlijk voor het terras. Ook wij doen dat en genieten met wat ochtendzon van het ruime ontbijtaanbod, aangevuld met een eitje naar keuze.

Maar het mooist aan De Waterkant is de ligging, en de mogelijkheid om er te voet of met de fiets op uit te trekken. “De meeste gasten zijn dol op het verkennen van het polderlandschap”, zegt An, die ook nog een verrassing in petto houdt. Paardenliefhebbers kunnen namelijk hun eigen paard meebrengen, in de nabijgelegen fokkerij kunnen ze er ook een huren.

Na een fraai dinertje in de Pepermolen in Klemskerke keren we voldaan terug op de kamer, met het gevoel dat we de ideale plek hebben gevonden. Dat klopt ongeveer, maar wie met open ramen slaapt, verbaast zich bij het ochtendkrieken toch over het lawaai van de nabijgelegen E40, en vooral van de goederenwagens die richting Oostende voorbijdenderen.

Ligging : op het platteland

Sfeer : modern

Reistijd : anderhalf uur rijden van Brussel

Prijsklasse : correct

TIP

Fietstochten en wandelingen door de polders.

PRAKTISCH

De Waterkant, Vaartdijk Noord 13, Stalhille, 050 67 38 49. Er worden drie kamers verhuurd.

De kleinste kost 75 euro, de twee grotere 90 euro, inclusief ontbijt. Fietsen zijn te huur voor 10 euro per dag.

Tekst Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content