Achter de lens

Pierre Debusschere

Hij is bevriend met Kanye West en Raf Simons, maakte de videoclip voor Beyoncé en heeft vanaf 12 juli zijn eerste solotentoonstelling in het MAD.

Wie: Brussels fotograaf en videokunstenaar Pierre Debusschere (34).

Carrièrestart: Ondanks zijn creatieve opleiding werd hij na een omzwerving langs IJsland eerder toevallig modefotograaf. Dat hij ook video’s maakt, vindt hij vanzelfsprekend. Hij groeide op tijdens de hoogdagen van de videoclip. “Bij een video hoort muziek, dat zorgt automatisch voor een stevige dosis energie. Ik hou heel erg van techno.” Zijn doorbraak komt er wanneer hij begint te werken voor Dazed & Confused.

Zijn stijl: “Emotie is heel belangrijk in mijn werk, dat zorgt voor interactie met de toeschouwer. Ik word erg geïnspireerd door de schilderkunst van de Vlaamse primitieven. Dat zie je in mijn beelden aan het licht en de manier van portretteren. Ook mijn liefde voor technomuziek en nachtscènes loopt als een rode draad door mijn werk.”

Zijn laatste project: Voor het Belgische horloge- en brillenlabel Komono maakte hij een videoclip die deze zomer op verscheidene festivals, waaronder Dour en Pukkelpop, in een witte box te zien zal zijn. “Komono wilde een leuk en creatief project. Wie in de witte box stapt, kan meedansen in de videoclip. Die krijg je nadien toegestuurd, als een leuke herinnering aan het festival.”

Zijn expo in het Brusselse MAD: “Het wordt een heel persoonlijke tentoonstelling. UNcovered gaat over bescherming. Ik toon in een kortfilm en 99 foto’s personages die zich bedekken met een laken en zelf beslissen hoeveel ze blootgeven. Alles werd speciaal voor deze expo gemaakt.” De expo loopt van 12 juli tot 30 september.

Het affichebeeld van UNcovered.
Het affichebeeld van UNcovered.© PIERRE DEBUSSCHERE
Komono trekt naar de festivals.
Komono trekt naar de festivals.© PIERRE DEBUSSCHERE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content