Ligging : op het platteland I Sfeer : resoluut modern in een gerestaureerd geheel I Reistijd : een uur rijden van Brussel I Prijzen : correct

door Pierre Darge/Foto’s PPI

De reiziger die bij valavond op zoek gaat naar de gasthoeve Babillie, en nog slechts enkele kilometers van het doel verwijderd is, kan zich op de A17 en daarna op de weg naar Izegem nauwelijks voorstellen dat de absolute rust om de hoek ligt. En toch volstaan enkele afslagen voor een bruuske ommekeer en voltrekt zich het wonder. We draaien van de vierbaansweg af, komen in landelijk gebied terecht, zien ons omringd door paarden, en rijden een lange oprijlaan in die naar het adres van vandaag leidt.

Jan Grymonprez werd geboren op de hoeve waar hij zich nu over de gasten ontfermt, bracht zijn jeugd door op dit melkveebedrijf, waar ook kippen en varkens werden gehouden. Toen de kippenstal enkele jaren geleden afbrandde, en er opnieuw moest worden gebouwd, speelde Jan met de idee van een gastenhuis. De voormalige stallingen werden op sublieme wijze gerestaureerd en het resultaat mag gezien worden : de living in het hoofdgebouw reikt tot in het dak, waar het gebinte zichtbaar is. De vloer bestaat gedeeltelijk uit hout en gedeeltelijk uit zwart metaal, waardoor er een interessant contrast ontstaat. Moderne meubels, alle verschillend van aard en van snit, vullen de ruimte rond de haard. Over de kunstwerken aan de muur zijn Jan en zijn vrouw Els het roerend eens : ze moeten door een groter werk met veel kleur vervangen worden.

Maar er blijkt nauwelijks tijd om van die verrassing te bekomen : aan de achterzijde kijkt de hoeve uit over het land, en strekt zich een ongeschonden, landelijk zicht uit tot aan het kerktorentje van Zilverberg. We lopen over het gazon en ervaren de onwaarschijnlijke rust, waarna Jan bij een glas wijn op verhaal komt. De gasthoeve werd gedurende drie jaar door een andere gastvrouw gerund, in juli van dit jaar namen Jan en Els de zaak over.

De kamers zijn niet erg groot, geheel in het wit gezet en sober. We slapen in Katrientje op de benedenverdieping, waar ook nog een oude kast staat. De badkamer is smetteloos wit en proper, het beddengoed van buitengewone kwaliteit. Het ontbijt wordt in de al even smaakvolle en zeer grote moderne keuken opgediend, met aan twee zijden uitzicht over het land. Op de voorgrond groeit witlof, op de achtergrond rennen paarden in het rond. En terwijl Jan een versgeperst glas fruitsap brouwt, maken we een keuze uit de broodjes, de kazen van de kaasboerderij ’t Groendal, en de artisanale confituren van de Busschaertjes. En beloven onszelf om terug te komen.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

TIP

Het filmmuseum in Roeselare.

Info

Gasthoeve Babillie telt vier kamers die tegen 100 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten. Op vrijdagavond is er een all-in table d’hôtes à 35 euro. Tijdens het weekend wordt enkel voor twee nachten geboekt.

Gasthoeve Babillie, Babilliestraat 4, 8800 Roeselare, 051 22 83 70, www.gasthoevebabillie.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content