Barber Osgerby

Nieuw van het Britse duo : Saturn, een bescheiden maar uitermate bevallig krukje voor het Duitse merk ClassiCon ; Delta, een reeks tafeltjes voor Established & Sons ; en twee adaptaties van de superbe Bottle-tafel van vorig jaar bij Cappellini (de plastic Mini Bottle, en de erg begerenswaardige marmeren Double Bottle). Adembenemend is ook de Cupola, een combinatie van tafeltje en vaas voor Meta, het goednieuwe, bijzonder exclusieve designlabel van het Londense antiekhuis Mallet’s.

Boontje Tord

Hij is verantwoordelijk voor de golf van art nouveau nouveau, ontwierp het pronkstuk van het nieuwe Britse luxelabel Meta : The Fig Leaf, een struik van 616 geverfde bladeren van email rond een bronzen boom en een scherm van witte zijde. Boontjes interessantste ontwerpen van het jaar zijn samengebracht in de Witches’ Kitchen (Artecnica, een zeldzaam Ame-rikaans designmerk met internationale uitstraling) : een reeks ambachtelijk ver-vaardigde tafelaccessoires, van potten en pannen van zwart ceramiek uit Colombia, tot houten bestek uit Guatemala. Voor hetzelfde merk ontwierp Boontje in samenwerking met zijn vrouw Emma Woffenden door Guatemalaanse maskers geïnspireerde sierspiegels, de TranSglass Mirrors. Twee stoelen bij Moroso, ten slotte : de Shadowy Chair (met hoge rug) en de Rain Chair (met dessin van eekhoorns en vogels).

Bouroullec, Ronan & Erwan

De Franse broers blijven de toon aangeven, met onder meer de Alcove Loveseat, in hoge en lage versies (Vitra), en de Papyrus, een Japans geïnspireerde, vederlichte stoel van transparant polycarbonaat voor Kartell. De Steelwood-stoel van vorig jaar krijgt gezelschap van een al even onweerstaanbare tafel en rekkensysteem (Magis). En dan is er nog Pebble, een cirkelvormige collectie van tafels, poefs en loungefauteuils voor buitengebruik (Tectona).

Citterio, Antonio

Immer productief, bedacht Citterio voor B&B Italia een ambitieus nieuw sofasysteem, Frank, en een hybride van boekenrek en televisiemeubel, de Flat.C (door de fabrikant beschreven als een meubel waarin kennis wordt geconcentreerd en uitgestald). Bij Axor werd de nieuwe badkamercollectie van Citterio voorgesteld, een lancering die enigszins werd overschaduwd door de nieuwe douche van Philippe Starck voor hetzelfde merk ( zie verder).

Claesson & Koivisto & Rune

Het Zweedse trio presenteert een fors gedecoreerde sierstoel bij Tacchini, de Doodle. Cappellini brengt een bed uit van het trio, Mirage. En Marten Claesson herinterpreteerde solo de klassieke keukenstoel van gebogen hout voor het Japanse E&Y (de Clear Chair).

Förster, Monica

De Zweedse draait al jaren mee, maar wordt eindelijk naar waarde geschat. Ze is dit jaar present bij Poltrona Frau (Beatrice, een armstoel van hout en leder) ; het Britse Modus (de Drop-stoel, bekleed met een technische stof en Optical Rug, een tapijt) ; het Amerikaanse en veelbelovende Council (Layers, een koffietafelsysteem gemaakt van Corian) ; en bij het Italiaanse Tacchini, met de Belly, een sofa.

Grcic, Konstantin

Dit jaar in goede vorm, met een paar zeer degelijke stoelen voor Cassina : de Kanu, van gebogen hout, en de Teepee , van leder. Grcic experimenteerde ook met plastic, in samenwerking met de Duitse chemiereus BASF : de Myto Chair, in productie bij Plank. En ten slotte is er een verlokkelijk bijzettafeltje in Turks marmer, Mar-Mara, in beperkte oplage bij de galerie Haaz uit Istanbul.

Häberli, Alfredo

De ex-eregast van Interieur rijgt de projecten aaneen. Hij werkte niet alleen aan een grote overzichtstentoonstelling (in zijn adoptieland Zwitserland), maar ontwierp ook het slaapkamerrek Teca voor het jonge Nederlandse merk Quodes, en een opzienbarende, veeleer ongewone keuken voor Schiffini. Voor Alias bedacht Häberli een vervolg op zijn Legnoletto-bed van enkele jaren geleden, met de Legnomobile-kasten. De Segesta-tafel, voor hetzelfde merk, hoort bij de eerder gelanceerde stoel met dezelfde naam. Häberli werkt ook nog steeds voor Kvadrat. Hij ontwierp drie nieuw prints voor kinderen, waarvan er twee in het donker oplichten. Ten slotte is er ook een collectie accessoires voor Mater, het erg trendy, ecologische bewuste merk uit Scandinavië.

Hayon, Jaime Eregast van Interieur dit jaar, brengt bij het trendy Britse merk Established & Sons een matelassé stoel, de Tudor. Het Nederlandse Moooi pakt uit met Elements, stapelbare stoeltjes in een geabstraheerde cactusvorm. Daarnaast heeft hij de Fantasy-collectie bij Lladro en textiel bij Danerka.Levy, Arik

De in Parijs gedomicilieerde ontwerper is intussen een gevestigde waarde. Hij bracht dit jaar ontwerpen onder bij Molteni (een reeks lage tafeltjes met de verzamelnaam Quake), Desalto (Fluid, een modulair boekenrekje van gelakte staaldraad dat, voorzien van een kussen, eveneens als een stoeltje kan worden gebruikt) en de minder bekende fabrikanten BBB Emmebonacina (een sofasysteem, Free en een boekenkast Geological Landscapes) en Verardo (een bed, Landscape).

Massaud, Jean-Marie

Hij draagt bij tot het succes van een hoop Italiaanse merken. Bij B&B Italia : Seven, een asymmetrische, driezijdige tafel met afgeronde randen, en Terminal 1, een glossy chaise longue op een stalen frame. Bij Porro : Vallet, een nieuwe bijzettafel en bij Glas Italia, een reeks vazen (Angelo e Angela) en lage tafeltjes (Alice).

Morrison, Jasper

Hij blijft sleutelen aan zijn eigen versie van minimalisme. Hij heeft dit jaar nieuwe producten bij Magis (de Pipe-familie), Vitra (de Basel Chair, een adaptatie van de ouderwetse caféstoel), Cappellini (de lerenbank Flos, die ook al van een café lijkt geleend, en de Easy Chair, waarvan de naam voor zich spreekt) en Established & Sons (nieuwe producten voor de lijn Crate Series, in Arte Povera-stijl).

Nendo

Het spraakmakende eenmansbedrijf van designer Oki Sato heeft ultradunne stalen tafeltjes en een dito kapstok bij Cappellini (respectievelijk de Bambi en de PO/0802) en een houten kapstok in de vorm van een boom, de Rokumaru, bij De Padova. Nendo presenteerde tijdens de designweek van Milaan ook een door de kristalstructuur van een diamant geïnspireerd stoeltje, gemaakt met rapid prototyping, voorlopig alleen in prototypevorm. Bij het jonge Amerikaanse merk Council Design, ten slotte, is er Radial, een ongewone boekenkast.

Norguet, Patrick

De Fransman ontwierp de debuutcollectie van Silvera Edition, getiteld 01. Silvera, een voorname keten van designwinkels in Parijs, zet daarmee zijn eerste stappen als fabrikant. 01 bestaat uit een reeks houten taboeretten, een bureau, enkele lage tafeltjes, en een sofa (Mori). Norguet werkt verder samen met Fasem (een Arne Jacobsen-achtige stoel, de Rest) ; het Nederlandse bedrijf Harvink (Lily, een stoel van gebogen multiplex) ; het al even Nederlandse Artifort (de Presso-tafel, van polyuretaan) ; het Britse Modus (Fold, een tafeltje van geplooid staal) ; en het machtige Poltrona Frau (een bed, Flavia, en andermaal een salontafeltje, Arche).

Starck, Philippe

Hij heeft nog lang geen zin in pensioen. Zijn nuttigste product van het jaar is wellicht de Axor Starck Shower Collection (Axor/Hans Grohe), een modulair systeem. Iedereen zijn eigen regenwouddouche ! Starck krijgt, zoals vaker in het verleden, een supersterrol bij Cassina, met een gecapitonneerde bank, de Volage, en twee dito stoelen, de Caprice en de Passion. Verder is er nieuw werk bij Driade (de Monseigneur en de Pipe), Serralunga (de Holy All), en Kartell : de stoelen Hi-Cut (wit, zwart of transparant) en Lou Lou Ghost (de babyversie van de Louis Ghost, een succesnummer) en de tafel Dr Sey.

Urquiola, Patricia

Blijft essentieel. Met twee nieuwe stoelen voor B&B Italia : de magistrale Back (met hoge rug, vanzelfsprekend) en de Lazy 100, die precies 100 cm hoog is en in het verlengde ligt van de bank met dezelfde naam. Bij Moroso brengt Urquiola een handvol ontwerpen onder : de Bohemian, een al dan niet glanzende herinterpretatie van de klassieke gecapitonneerde zetel, een verleidelijke collectie spaghettistoelen voor binnen en buiten (de lijn Tropicalia, in zomerse kleurencombinaties). De Mantis, bij De Padova, is een door de bidsprinkhaan geïnspireerde, oversized tafel van geplooid metaal. De Frilly, bij Kartell, is een gekleurde transparante stoel van polycarbonaat. Meer buitenmeubilair : de Retrouvé, bij het Italiaanse Emu. En het Franse merk brengt nieuwe elementen in de Scandinavisch aandoende Log-collectie.

Yoshioka, Tokujin

Drie opvallende ontwerpen van de Japanse designer bij Moroso : de Bouquet (een bloem van een chaise), de Little Garden (een tafeltje-met-bloempot) en de vorig jaar als prototype geïntroduceerde, sublieme Panna Chair. Cassina presenteert zijn Heaven, met hoog seventies-quotiënt. Kartell heeft Tokujins Ami Ami, een transparante plastic stoel met een gevlochten voorkomen. En dan is er ook nog een nieuwe, witte stoel bij Driade, de Mermaid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content