AANDACHT VOOR AMBACHT

Shannon van der Velde en Wouter Van Hoof. © MICHEL VAEREWIJCK

CATEGORIE : STREEKGEBONDEN GASTRONOMIE

KEUKEN 6,5

DECOR 6,5

COMFORT 7

SERVICE 7

PRIJS/KWALITEIT

GEPROEFDE MENU 6,5

Via een mailtje werden wij attent gemaakt op het bestaan van restaurant De Ambacht. Omdat wij in Hasselt waren en de keuze op een maandagavond beperkt is, trokken wij naar de Paggestraat. Gastronomisch restaurant De Ambacht bevindt zich op de benedenverdieping van een hoekhuis en kwam bijna vier jaar terug in de plaats van het Spaanse restaurant Alegria. De Ambacht heeft een bescheiden inrichting. Aan de deur staat een leefbak gevuld met zeewater die verder, op een gesloten kistje oesters na, leeg is. De verwarming gaat in de namiddag uit, waardoor wij een koude stoel kregen.

De Ambacht is een tweemanszaak met Wouter Van Hoof aan de keukenpiano. De bediening en ontvangst zijn in handen van echtgenote Shannon van der Velde die ook sommelier is. Op zoek naar ambachtelijke producten gaat Wouter zelf de boer op. Hij is trots op varkensvlees van hoeve Ter Janne in Stevoort. De varkens lopen er vrij rond en worden grootgebracht met eikels en biologisch voer. Lam komt van de wei onder de hoogstambomen van Den Boogerd in Zoutleeuw. Andere leveranciers van artisanaal lekkers zijn: zorgboerderij De Wroeter, kaasboerderij Catharinadal, schapenboerderij d’Acremont en geitencoöperatief De Levende Aarde. Brood en koekjes worden zelf gebakken, boter en roomijs worden zelf gedraaid. Er zijn dus goede intenties genoeg!

Wij kregen vier verschillende broodjes gepresenteerd en wij kozen brood met beukennootjes uit eigen tuin. Op tafel kwamen rillettes, die wat ranzig waren. De prijzen om à la carte te eten zijn voor een relatief eenvoudig en onbekend restaurant sterk gekruid. Voor een stuk heilbot betaal je bijvoorbeeld 36 euro. Om de rekening binnen de perken te houden, kozen wij voor het driegangenmenu Impressies (45 euro). De kurk ging van een Langhe Nebbiolo, Angelo, van Mauro Veglio, Piemonte 2006. Aan deze rode was niets mis. Maar met een prijskaartje van 40,70 euro was dit de goedkoopste wijn van de kaart. Shannon en Wouter zetten (te) hoog in!

Er verschenen hapjes, zoals gedroogde schapenworst, rivierkreeft en soepje van eekhoorntjesbrood. Voorgerecht was een stukje heilbot met gelakte paling, gele en witte biet, babyprei, moeraskruid en sap van oude kriekenlambiek. Hoofdgerecht was met zorg gebakken patrijs met truffelaardappel, geglaceerde uitjes, schorseneren, raapjes en vossenbessen. Afsluiten deden wij met sorbet van court pendu-appel, mispel en peperkoek.

Info

RESTAURANT DE AMBACHT

PAGGESTRAAT 1, 3500 HASSELT

011 24 29 18.

WWW.DEAMBACHT.BE

Dinsdagavond, woensdag en zaterdagmiddag gesloten.

Zakenlunch 30 euro, menu’s van 45 tot 75 euro.

Shannon van der Velde studeerde af aan de hotelschool van Amsterdam en liep stage in Hof ter Eycken in Ninove. Wouter Van Hoof kreeg zijn opleiding in Ter Groene Poorte in Brugge en werkte in vermaarde Nederlandse eethuizen als Bokkedoorns in Overveen, het met poeha opgezette La Rive en het chique The Dylan in Amsterdam, maar ook in Hof ter Eycken in Ninove. In zijn eigen eethuis kiest hij voor ambachtelijke producten. De kok omschrijft zijn keukenstijl als ‘klassiek Frans op eigentijdse wijze’.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content