Alex Clevers en zijn vrouw Marianne hebben hun handen vol met het uitbaten van hun vijfkamerhotel en gastronomisch restaurant Vivendum in Dilsen-Stokkem. Toch besloot het duo om er een tweede, meer laagdrempelige zaak bij te nemen. Met de nieuwe bistro wil Alex inspelen op de verschuiving in de horeca : de mensen willen vandaag meer uit eten voor minder geld. Om de anderen voor te zijn, openden Alex en Marianne Bistro Neuta. De opzet schijnt geslaagd, want de clientèle die in Vivendum voor speciale gelegenheden gastronomisch komt eten, schuift nu ook de stoel bij in Neuta om er ontspannen een driegangenmenuutje van 35 euro te verorberen.

De bistro bevindt zich aan de kerk in de vroegere pastoorswoning aan het schilderachtige dorpspleintje van Leut (Neuta zou een aloude benaming zijn van het dorp). Interieurontwerper Lieven Musschoot gaf de pastorie een nieuwe inrichting. Guy Jeunhomme ontvangt. Hij werd in Vivendum opgeleid en kent het klappen van de zweep. Neuta is non-stop open van 12 tot 22 uur. Tussen lunch en diner ben je welkom voor een drankje en een snack, zoals bitterballen en loempia (Nederland is niet ver weg !). De spijskaart vermeldt een beperkte keuze aan gerechten. Bouillabaisse en steak tartaar zijn succesnummers. De aandacht wordt geleid naar het Menu Neuta, dat in twee gangen met keuze 26 euro kost en in drie gangen met keuze 32 euro. De wijnkaart is helder opgesteld en vermeldt een twaalftal witte en een elftal rode wijnen, die per fles of per glas geschonken worden.

Wij scherpten de honger met een glaasje Grüner Veltliner, Sonnberg, Weingut Kolkmann 2012 (5,50 euro) en kozen het driegangenmenu (35 euro). Er waren twee voorgerechten. Bij geplette aardappel kwamen grijze garnalen, gepocheerd ei en mousselinesaus. Bij brandade van kabeljauw verschenen chips van paarse aardappel en eetbare bloemetjes. Er waren ook twee verschillende hoofdgerechten. Het lekkere visvlees van op de graat gebakken pladijs werd gecombineerd met kappertjes en peterselie. Steak tartaar moesten wij zelf aanmaken met mayo, sjalot en pickles. Op het vlees lag een rauwe eidooier en ernaast een gekookt ei : dat was vreemd ! Het glas werd gevuld met een innemende Barbera d’Asti, Agostino Pavia & Figli 2011 (5,50 euro), die zich goed voelde bij het gemalen vlees. Deze vriendelijk geprijsde, smakelijke maar voorzichtig gekruide maaltijd werd beëindigd met een mousse van witte chocola, citroencustard, gelei van citrus, rood fruit en meringue.

DOOR PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content